S-a nascut primul copil cu trei parinti biologici. Cum a fost posibil

/ / Modificat: 2019-04-12
S-a nascut primul copil cu trei parinti biologici. Cum a fost posibil

Premiera in medicina. O echipa de doctori din Spania si Grecia a anuntat ca a reusit sa creeze un ovul din materialul genetic de la doua femei.

Astfel, a venit pe lume primul copil cu trei parinti biologici, avand ADN-ul a trei parinti.

Baietelul a venit pe lume marti, intr-un spital din Grecia, a cantarit 2,9 kg si este perfect sanatos, scrie BBC News.

Doctorii care au asistat acest proces spun ca "au scris istorie in medicina", iar reusita lor ar putea ajuta cuplurile infertile din intreaga lume.

Dar sunt si voci care nu sunt de acord cu aceasta procedura. Este cazul unor experti din Marea Britanie care spun ca procedura ridica probleme de etica si nu ar fi trebuit sa se realizeze.

Cum s-a realizat procedura

Ovulul produs din nucleul unei femei si mitocondriile alteia a presupus fecundarea cu un spermatozoid masculin. Aceasta procedura a inceput sa se practice pentru a ajuta familiile afectate de probleme mitocondriale, care sunt transmise de la mama la copil. Mitocondriile sunt organite celulare intalnite in toate tipurile de celule eucariote. Ele mai sunt denumite si "uzinele energetice ale celulei", deoarece contin enzime oxido-reducatoare necesare respiratiei.

In cazul persoanelor care au probleme mitocondriale acestea sunt transmise copilului in momentul fecundarii, dar daca mitocondriile bolnave ale mamei sunt inlocuite cu unele sanatoase de la un donator, copilul scapa de aceasta problema.

Cum a ramas insarcinata

In cazul din Grecia, mama, o femeie de 32 de ani, a fost supusa mai multor interventii de fertilizare in vitro, dar fara rezultat. Dupa procedura de inlocuire a mitocondriilor si-a vazut visul cu ochii si a devenit mama.

Bebelusul are, insa, si material genetic de la mama donatoare deoarece mitocondriile au un ADN propriu.

"Suntem foarte mandri sa anuntam o inovatie internationala in reproducerea asistata si suntem acum in pozitia de a ajuta femeile cu boli genetice mitocondriale rare sa aduca pe lume copii sanatosi", a explicat Dr. Panagiotis Psathas, presedintele Institutului pentru Viata din Atena.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilizare artificiala

Articole recomandate

Citeste si despre