Romancele sarace sunt campioane la avorturi

/ / Modificat: 2007-02-07
Romancele sarace sunt campioane la avorturi





 

Femeile mai putin educate si cu o conditie materiala precara fac mai des intreruperi de sarcina decat cele cu o pregatire intelectuala superioara. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Guvernul SUA.

Cercetarea, sponsorizata de autoritatile americane, a avut ca obiectiv aflarea mijloacelor de contraceptie pe care le folosesc femeile sarace si cu un nivel de educatie scazut. Studiul a scos la iveala ca populatia defavorizata nu are nici cele mai elementare informatii legate de metodele de protejare impotriva unei sarcini nedorite. Aceasta este si principala cauza pentru care femeile fara educatie recurg cel mai des la intreruperile de sarcina.

Potrivit datelor obtinute in urma cercetarii, rata avorturilor inregistrate la femeile sarace si cu nivel de educatie mai scazut este de doua ori mai mare decat in cazul avorturilor la celelalte categorii de femei. Lucru deloc surprinzator, avand in vedere ca majoritatea celor care au participat la studiu au spus ca principalele persoane la care apeleaza pentru un sfat legat de contraceptie sunt prietenele, si nici pe departe medicului ginecolog. Chiar si membrii familiei sunt considerati "mai de incredere" decat un cadru medical.

Realizatorii studiului spun ca in aceste medii inca persista folclorul referitor la efectele negative pe care folosirea contraceptivelor le-ar avea asupra organismului. De aceea, cele mai des utilizate metode de prevenire a unei sarcini nedorite sunt cele naturale, adica metoda calendarului si "coitus intreruptus".

Datele arata ca in mediul socio-economic foarte scazut, metodele moderne de contraceptie - contraceptivele orale, injectabile, dispozitive intrauterine - sunt folosite de 25% dintre femei, in comparatie cu cele cu un nivel economic ridicat, unde procentul este de peste 50%. In ce priveste criteriul educatiei, studiul mai arata ca doar 17% dintre femeile cu un nivel elementar de pregatire folosesc astfel de mijloace de protectie, fata de 60% cat reprezinta procentul celor cu pregatire superioara. Una dintre cele mai imbucuratoare concluzii ale studiului este aceea ca aproape 60% dintre romance folosesc o metoda contraceptiva, numarul acestora crescand semnificativ fata de anii ’90. Principala consecinta a acestei realitati consta in faptul ca Romania nu se mai afla in topul mondial al tarilor cu cea mai mare rata a avorturilor.

Citeste tot articolul in: Curentul

9 Februarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre