Rata cancerului de san a scazut

/ / Modificat: 2007-08-16
Rata cancerului de san a scazut





 

Tot mai multe femei folosesc terapii care inlocuiesc taratamentele hormonale si acesta pare sa fie motivul scaderii ratei de cancer mamar, relateaza WebMD Medical News.

Specialistii spun ca exista din ce in ce mai putine cazuri de cancer la san deoarece tot mai multe femei isi fac mamografii de rutina. Fara acestea, adauga ei, cancerul mamar ar putea trece neobservat.

Alti cercetatori considera ca aceasta scadere se datoreaza faptului ca din anul 2002 multe femei prefera sa foloseasca alte tratamente decat cele hormonale la menopauza.

Noul studiu favorizeaza a doua teorie, considerand ca mamografiile nu au reprezentat o metoda eficienta de a preveni cancerul.

Datele au fost adunate de la peste 600. 000 de femei cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani care au facut mamografii intre anii 1997 si 2003.

Concluzia a fost ca tratamentele non-hormonale au redus sensibilitatea cancerului de san la estrogen. Avand in vedere ca au fost analizati pacienti care facusera mamografii, aceste rezultate par corecte.

Desi specialistii spun ca rezultatele sunt plauzibile, problema este foarte controversata si ramane deschisa discutiei.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

16 August 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre