Pericolul nestiut din parcurile pentru copii. Cei mici se pot imbolnavi imediat

/ / Modificat: 2021-12-12
Pericolul nestiut din parcurile pentru copii. Cei mici se pot imbolnavi imediat

Un pericol ii pandeste pe copii in parc zi de zi, iar parintii ar trebui sa fie informati si sa acorde o mare atentie acestei chestiuni. Medicii trag un semnal de alarma cu privire la afectiuni care se pot dezvolta dupa contagiere in aer liber si la care copiii sunt foarte expusi.

Majoritatea bolilor infectioase se transmit pe cale digestiva, iar parcurile pot fi una dintre surse de infectare. Adriana Motoc, medic primar de boli infectioase, a explicat care sunt cele mai periculoase microorganisme si a oferit cateva sfaturi utile pentru preventie, in cadrul emisiunii "Doctor de bine".

Cum se imbolnavesc copiii cel mai usor

Majoritatea bolilor infectioase ajung in organism pe cale digestiva. Prin urmare, si daca suntem in aer liber, nu suntem feriti complet de virusuri. Parcurile pentru copii pot fi adevarate focare, potrivit specialistilor.

Salmonella este o boala care se transmite foarte usor pe cale orala, anumite tipuri de heptatite la fel. Iar cel mai important lucru pe care trebuie sa il respectam este igiena, mai ales cand vorbim de copii, care una-doua baga mainile in gura.

Pericolul din parcuri

Salmonella este probabil una dintre cele mai frecvente bacterii din secolul nostru, dovada fiind repetatele alerte alimentare emise de autoritatile competente cu privire la carnea de pasare si produsele din carne. Ea, insa, se regaseste si in fecalele pasarilor precum ciori si porumbei, si oate ajunge cu usurinta pe parbrizul masinilor, pe bancile din parcuri, pe alei, pe iarba, in spatiile de joaca. Cum copiii sunt foarte activi si curiosi, nu ii poti impiedica sa atinga lucrurile din jurul lor. Prin urmare, este indicat sa te asiguri ca nu duc niciodata mainile neigienizate la gura.

"Salmonella este o boala care poate fi prevenita daca e spalam corect pe maini. Cand mergeti in parc, toate fecalele pasarilor pot contine salmonella. Punand mana pe suprafete si ducand apoi mana neigienizata la gura, e posibil sa va infectati. Mare atentie la copiii mici, care pun manutele peste tot prin parc. Acestia trebuie igienizati imediat" - Dr. Adriana Motoc (sursa - Pro TV, "Doctor de bine")

Foarte atente trebuie sa fie si mamicile, in special cele care sunt insarcinate. "Hepatita A si hepatita E sunt boli auto-limitate, organismul le invinte singur. Dar gravidele pot face forme fulminante de hepatita E, amenintatoare de viata. De aceea, mai ales in cazul acestora, igiena e vitala. Trebuie sa se spele frecvent pe maini, sa nu consume fructe si legume nespalate, sa nu consume produse de origine animala prea putin gatite", a subliniat specialistul.

FOTO: Pixaba.com

Taguri Pericol copii strada Siguranta jucarii parcuri

Articole recomandate

Citeste si despre