Educatia rutiera a copilului, ce trebuie sa il inveti?

/ / Modificat: 2016-08-02
Educatia rutiera a copilului, ce trebuie sa il inveti?

Regulile de circulatie pe strada sunt esentiale pentru protejarea copilului impotriva accidentelor, atat de frecvente in ultima perioada la noi in tara. Nu mai e mult pana cand micutul tau va pasi pentru prima oara singur pe strada si va fi nevoit sa infrunte o multime de reguli de trafic. De la invatarea culorilor semaforului, a semnelor de circulatie necesare pentru trecerea strazii si pana la traversarea acesteia numai pe zebra, micutul trebuie invatat sa se descurce in trafic.

Invata-l regulile elementare de mers pe strada de cand este mic!

invatare_reguli_circulatie_siguranta_strada

Inca de la 1-2 anisori este timpul sa incepi sa ii repeti constant regulile de circulatie pe strada. Invata-l sa nu mearga niciodata pe strada singurel si sa se uite in ambele sensuri inainte de a traversa, tinandu-l de manute.

Aminteste-i mereu sa stea numai pe trotuar cand va plimbati sau circulati pe strada si sa nu se aventureze pe carosabil pentru nimic in lume (nici daca scapa mingea sau jucaria etc.). Explica-i si de ce nu trebuie sa faca asta sau care sunt consecintele unui astfel de comportament.

Invata-l semnele de circulatie elementare pentru traversat strada!

educatie_rutiera_copii

Foto: vahealth.org

In primul rand trebuie sa ii explici ca strada nu se traverseaza pe oriunde si ca exista cateva zone speciale in care poate circula in siguranta. Acestea sunt:

  • zonele cu semafor;
  • zonele cu marcaj pietonal - zebra;
  • zonele cu indicatoare "trecere pentru pietoni".


Micutul tau trebuie sa le invete pe rand. Explica-i pe intelesul lui cum se traverseaza pe la semafor, pe zebra sau in dreptul indicatoarelor, dar cel mai important este sa inteleaga ca si atunci cand este verde pentru pietoni, cand vede zebra sau indicatorul, trebuie sa se asigure ca toate masinile aliniate au oprit si abia apoi sa puna piciorul pe strada. In ziua de astazi, aceste marcaje sau indicatoare nu mai ofera siguranta nimanui, iar grijile si masurile de precautie trebuie intensificate.

Invatarea semaforului pare simpla, insa micutul trebuie sa inteleaga ca semnele care se aplica pentru pietoni sunt cele doua sub forma de omuleti si ca sunt in 2 culori: verzi si rosii. Nu trebuie niciodata sa se orienteze dupa culorile semaforului care ofera indicatii masinilor (cele 3 culori - rosu, galben).

Micutul tau trebuie sa stie ca daca a inceput sa traverseze, se afla la mijlocul strazii, iar semaforul pentru pietoni incepe sa palpaie, este timpul sa grabeasca pasul, deoarece in curand se va transforma in rosu. Incurajeaza mereu copilul sa nu zaboveasca mult pe strada, ci sa se grabeasca atunci cand trece strada, dar numai dupa ce se asigura ca indeplineste conditiile necesare, legate de marcajul, indicatoarele si zonele de traversare.

In cazul in care nu exista trotuare si indicatoare de trecere, invata copilul sa mearga mereu pe partea stanga a carosabilului, cat mai in margine, astfel incat sa aiba vizibilitate si sa vada cand trec masini.

Profita de toate plimbarile pe care le faci cu micutul tau pentru a-i exemplifica regulile de circulatie si a-l ajuta sa le invete, sa le retina si sa le puna in practica. Testeaza-l din cand in cand intrebandu-l ce trebuie sa faceti cand sunteti in fata unei strazi cu sau fara zebra, semafor sau indicatoare, dar nu te enerva daca nu stie. Repeta-i mereu pana le invata si le pune in practica!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Traversare strada copii Pericol copii strada Accidente copii

Articole recomandate

Citeste si despre