Oul si boala de inima, o conexiune infirmata

/ / Modificat: 2007-05-29
Oul si boala de inima, o conexiune infirmata





 

Ouale reprezinta alimente mult folosite de catre om. Oamenii consuma frecvent oua de gaina, a caror greutate medie este de 60g. Albusul contine proteine si apa, dar si cateva minerale si vitamine. Galbenusul, aflat in raport de 1,3/1 fata de albus (substanta uscata) este o emulsie fina de lipide, care mai cuprinde si proteine, vitamine, minerale. Este un aliment complet, ce contine proteine (aproximativ 7 grame pentru un ou mediu) complete, cu valoare biologica mare, ce au toti aminoacizii esentiali. Proteinele oului sunt in mod special bogate in aminoacizi sulfurati, ceea ce confera mirosul specific de sulf atat oualor proaspete, cat mai ales celor alterate. Jumatate din proteine se gasesc in albus, iar jumatate in galbenus.   

Toate grasimile din ou se afla in galbenus. Tot in galbenus se gasesc si vitaminele liposolubile. Ele sunt reprezentate de vitamina A (caroteni si retinol) si de vitamina D. Vitaminele hidrosolubile se gasesc atat in albus, cat si in galbenus, fiind reprezentate de vitaminele complexului B. Mult timp s-a considerat ca oul creste colesterolul plasmatic si riscul de boala de inima. Noi cercetari arata ca oul este sigur din acest punct de vedere, avand chiar roluri benefice.

(Andrei Mihai Laslau)  

Citeste tot articolul in: Jurnalul National   

29 Mai 2007
  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre