OMS atrage atentia! 13 MITURI despre coronavirus

/ / Modificat: 2020-02-27
OMS atrage atentia! 13 MITURI despre coronavirus

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat o lista cu 10 mituri legate de protejarea si tratatrea impotriva COVID-19.

Cum era de asteptat, usturoiul nu ucide coronavirusul si nici picaturile de nas nu au niciun efect. Cat despre vaccinuri si antibiotice, acestea nu au niciun efect.

1. Uscatoarele de maini sunt eficiente in uciderea noului coronavirusului? 

Nu. Uscatoarele de maini nu sunt eficiente pentru a ucide 2019-nCoV. Pentru a va proteja impotriva noului coronavirus, trebuie sa va curatati frecvent mainile cu solutii pe baza de alcool sau sa le spalati cu apa si sapun. Dupa curatarea mainilor, ar trebui sa le uscati bine folosind prosoape de hartie sau un uscator de aer cald. 

2. Poate o lampa de sterilizare cu ultraviolete sa omoare noul coronavirus? 

Lampile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mainilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiatiile UV pot provoca iritatii ale pielii. 

3. Cat de eficiente sunt scanerele termice in detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?

Scanerele termice sunt eficiente in detectarea persoanelor care au dezvoltat febra (adica au o temperatura corporala mai mare decat cea normala, de 37 de grade Celsius) din cauza infectiei cu noul coronavirus. 

Cu toate acestea, nu pot detecta persoane infectate, dar care inca nu au febra. Si asta pentru ca dureaza intre 2 si 10 zile pana cand persoanele infectate se imbolnavesc si dezvolta febra. 

4. Poti pulveriza alcoolul sau clorul pe tot corpul tau poate ucide noul coronavirus? 

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusii care au intrat deja in corpul vostru. Din contra, aceste substante pot fi daunatoare pentru haine sau mucoase (adica ochi, gura). Fiti constienti ca atat alcoolul, cat si clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafetelor, dar trebuie utilizate conform recomandarilor.

5. Este sigur sa primesti o scrisoare sau un pachet din China?  

Da, este in siguranta. Persoanele care primesc pachete din China nu prezinta riscul de a contacta noul coronavirus. Conform analizelor, coronavirusul nu supravietuieste mult timp pe obiectelor cum ar fi scrisori sau pachete.

6. Animalele de companie pot raspandi noul coronavirus?

In prezent, nu exista dovezi ca animalele de companie, cum ar fi cainii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Dar este intotdeauna o idee buna sa te speli pe maini cu apa si sapun dupa contactul cu animalele de companie. Acest lucru te protejeaza impotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E.coli și Salmonella, care pot face ușor trecerea de la animale de companie la oameni.

7. Vaccinurile impotriva pneumoniei va protejeaza impotriva noului coronavirus? 

Nu. Vaccinurile impotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic si vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu ofera protectie împotriva noului coronavirus. Virusul este atat de nou si diferit incat are nevoie de propriul sau vaccin. Cercetatorii incearca sa dezvolte un vaccin impotriva 2019-nCoV, iar OMS isi sustine eforturile. Desi aceste vaccinuri nu sunt eficiente impotriva 2019-nCoV, vaccinarea impotriva bolilor respiratorii este foarte recomandata pentru a va proteja sanatatea. 

8. Poti clati, in mod regulat, nasul cu solutie salina sau picaturi de nas? 

Nu. Nu exista dovezi ca daca iti clatesti regulat nasul cu solutie salina esti protejat de infectiile cu noul coronavirus. 

Exista cateva dovezi limitate ca spalarea regulata a nasului cu solutie salina poate ajuta oamenii sa se recupereze mai rapid de gripa sau de o raceala obisnuita. Insa nu s-a demonstrat ca aceasta poate preveni infectiile respiratorii.

9. Daca mananc usturoi scap de infectia cu noul coronavirus? 

Nu. Usturoiul este un aliment sanatos, cu proprietati antimicrobiene. Dar nu exista dovezi care sa demonstreze ca protejeaza oamenii de noul coronavirus. 

10. Cura cu ulei de susan impiedica noul coronavirus sa intre in organism? 

Nu. Uleiul de susan nu ucide noul coronavirus. Exista cativa dezinfectanti chimici care pot ucide 2019-nCoV pe suprafete, cum ar fi dezinfectanti pe baza de clor, fie solventi, etanol, acid peracetic si cloroform. Insa au un impact mic sau deloc asupra virusului daca le pui pe piele sau sub nas. Poate fi chiar periculos sa pui aceste substante chimice pe pielea ta.

11. Noul coronavirus afecteaza persoanele in varsta sau sunt in pericol si cei mai tineri? 

Persoanele de toate varstele pot fi infectate de noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inima) par sa fie mai vulnerabile la imbolnavirea severa cu virusul. 

OMS recomanda persoanelor de toate varstele sa ia masuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmand o igiena buna a mainilor si o igienă respiratorie buna. 

12. Antibiotice sunt eficiente in prevenirea si tratarea noului coronavirus? 

Nu, antibioticele nu functioneaza impotriva virusurilor, ci doa impotriva bacteriilor. Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus si, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Daca sunteti spitalizat este posibil sa primiti antibiotice pentru a preveni co-infectia bacteriana.

13. Exista medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Pana in prezent, nu exista niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus (2019-nCoV).

Sursa: who.int

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oms Mituri Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre