Medicul Mihail Pautov, dezamagit de conditiile dintr-un spital de pediatrie: „Si detinutii au un regim mai relaxat”

/ / Modificat: 2023-03-24
Medicul Mihail Pautov, dezamagit de conditiile dintr-un spital de pediatrie: „Si detinutii au un regim mai relaxat”

Medicul Mihail Pautov este foarte activ in mediul online si isi tine fanii la curent cu tot ce face. In urma cu cateva zile, doctorul isi anunta urmaritorii ca fetita lui cea mica, Navani, se afla internata in spital alaturi de mama sa. Dupa ce micuta s-a facut bine si a fost externata, doctorul a tinut sa isi manifeste revolta cu privire la unele conditii din spitalele romanesti.

Doctorul Mihail nu a comentat actul medical in sine, ci politica spitalului in care a fost internata fetita lui si care se regaseste in multe unitati medicale din Romania. Mai precis, medicul s-a aratat indignat de faptul ca micii pacienti nu pot iesi afara la aer si in multe saloane nici nu se deschid geamurile. El a precizat ca, daca starea fizica o permite, este importanta expunerea la soare si la aer, mai ales atunci cand suntem bolnavi.

„Cateva lucruri ma ingrozesc efectiv si incep sa ii inteleg pe acei pacienti care refuza o internare:

1. faptul ca nu poti iesi afara (rar, cand te inlocuieste o asistenta, si nepermis de spital - vorbim de spital privat)

2. nu ai voie sa scoti copilul afara; aproape inuman; inteleg bolile infectioase si inteleg limitarea de miscare in acest caz, dar cand vorbim de boli netransmisibile sau greu transmisibile - e musai sa exista o rutina de iesit macar 15 minute afara la aer / zi.

3. saloanele (de copii) cu geamuri care nu se deschid.

Referitor la accesul la aer liber probabil ca si detinutii au un regim mai relaxat, fiindu-le garantat prin lege acest drept. Ceva trebuie facut in acest sens, dar inca nu stiu ce”, a scris medicul Mihail pe Facebook.

Ulterior, dr. Mihail Pautov a revenit cu lamuriri in comentarii si a explicat de ce este important, atat pentru copii, cat si pentru parinti, sa poata iesi afara chiar si atunci cand se afla in spital.

„Aici nu vorbesc doar de confort si atat; este vorba despre eficienta unui tratament; pentru ca un tratament sa fie eficient, corpul trebuie sa fie relaxat, mintea relaxata; si un tratament nu trebuie sa duca la apritia altor boli si dezechilibre; un copil stresat tinut intr-o cusca fara drept sa iasa 4-8-12 zile afara va fi un copil plin de cortizol care ii va slabi si mai mult imunitatea; parintele care il asista ii va transmite si mai mult stres, simtindu-se si el epuizat de „detentie”; mai mult, parintele, cedand psihic, poate solicita externarea inainte de finalizarea unui tratament de care este nevoie; relaxarea in acest sens, probabil, ar aduce mai multe beneficii de sanatate decat riscuri de a ne infecta, riscuri care pot fi duse la minimum prin protocoale clare: spre exemplu un responsabil de sectie care sa faca program de iesit afara, pe rand, pentru toata sectia; iti rezervi locul si stai singur 15 minute afara, la geam, etc”, a mai scris medicul.

FOTO: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Doctor pediatru Conditii

Articole recomandate

Citeste si despre