Medicul Mihai Craiu atrage atentia parintilor. Ce boala este tratata adesea gresit

/ / Modificat: 2021-06-15
Medicul Mihai Craiu atrage atentia parintilor. Ce boala este tratata adesea gresit

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atentia parintilor ca de multe ori o boala frecventa la copiii mici este tratata frecvent gresit. 

Este vorba despre bronsiolita si wheezingul recurent. De foarte multe ori, cele doua afectiuni sunt confundate, iar tratamentul este aplicat adesea eronat. 

"Revenind la boli frecvente ale copiilor.

Astazi despre bronsiolita, din nou

1. Exista numeroase protocoale, inclusiv romanesti - 

2. Bronsiolita acuta este definita ca o afectiune acuta aparuta in primii 2 ani de viata, ca episod unic, deseori in urma unei infectii cu VSR (virus sincitial respirator)

3. Bronsiolita acuta NU se repeta de multe ori. O boala care seamana cu bronsiolita si care apare repetat (si continua sa apara dincolo de varsta 3 ani) se numeste wheezing recurent. Este o alta boala si se trateaza diferit!

4. Medicamentele bronhodilatatoare (ventolin spray sau nebulizare, adrenalina in nebulizare) se recomanda doar in formele medii sau severe (adica la spital/cabinet medical - NU acasa recomandate prin telefon, fara consult) si vor fi administrate repetat DOAR daca se amelioreaza evident copilul dupa primele administrari. Cei care nu raspund la primele administrari nu au nevoie de cure prelungite, in speranta ameliorarii. Vor aparea doar efectele adverse!", a scris medicul pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre