Mama conteaza atunci cand este vorba de inima

/ / Modificat: 2007-11-02
Mama conteaza atunci cand este vorba de inima





 

Conform unui nou studiu, atunci cand vine vorba de probleme ale inimii, mamele au o influenta mai mare asupra copiilor fata de taticii, iar aceasta se evidentiaza in particular la fete.

Cercetatorii elvetieni au folosit informatii datate din 1932 a mai mult de 11 milioane de oameni pentru a analiza daca problemele de inima ale parintilor ar putea fi transmise copiilor.

Analiza lor s-a concentrat in special pe acele persoane care sufereau de angina, de atacuri de cord sau durere cronica la nivelul inimii.

Conform acestei analize, o femeie prezinta un risc de 43% de a avea aceeasi afectiune cardiaca asemeni mamei sale, fata de un risc de 17% de a mosteni pe cea a tatalui.

Baietii sunt si ei influentati de sanatatea parintilor sai, prezentand acelasi risc de transmitere paterna a afectiunii. De exemplu, daca parintii prezinta probleme coronare, baiatul lor va prezenta un risc crescut de 55%, respectiv de 41% de a avea aceeasi afectiune.

Cercetatorii spun ca acesta transmitere poate fi vazuta si la nivel de mediu. Copiii petrec mai mult timp cu mama lor, timp in care pot lua obiceiuri periculoase precum fumat, dieta precara, inactivitatea fizica.

Alti factori, precum predispozitia genetica la problemele cardiace, ar putea in aceeasi masura sa explice rezultatele studiului.

Neasteptat, s-a descoperit si faptul ca daca ambii parinti prezinta probleme cardiace, copilul acestora va fi expus la un risc de 108%, respectiv de 82% la aceste afectiuni.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre