Infertilitatea, o problema genetica?

/ / Modificat: 2007-10-21
Infertilitatea, o problema genetica?





 

O singura gena ar putea fi responsabila de initierea ultimei faze de formare a spermatozoidul si ne-ar putea ajuta sa intelegem de ce unii barbati sunt infertili, spun cercetatorii conform Reuters Health.

Cercetatorii de la Universitatea North Carolina au descoperit ca acei soareci de laborator care nu au prezentat aceasta gena au avut un nivel scazut de spermatozoizi si acestia erau infertili. In plus, cantitatea minima de spermatozoizi prezenta anomalii importante.

Profesorul de biochimie si biofizica, Yi Zhang a marturisit ca datorita acestei gene cu rol important in dezvoltarea functiei spermatozoidului, se poate descoperi noi tratamente impotriva infertilitatii.

In Statele Unite, unu din sase cupluri au probleme in conceperea unui copil. Dintre 2.6 milioane de cupluri, exista un procent de 30-40% in care barbatii sunt infertili.

Studiul lui Zhang se bazeaza pe ultimul stadiu de formare a spermatozoidului, numit spermatogeneza. In timpul acestei faze, ADN-ul este compactat la nivelul capului spermatozoidului, asigurand ca acesta sa poata penetra cu succes ovulul.

Pe soarecii de laborator s-a constatat ca gena (Jhdm2a) responsabila de spermatogeneza a produs o cantitate scazuta de sperma, aceasta fiind alcatuita din spermatozoizi dezvoltati anormal si anume cu coada imobila sau cap deformat.

Zhang relateaza ca aceasta gena (Jhdm2a) este foarte importanta in controlul genelor cheie implicate in compactarea ADN-ului.

In acest moment, se efectueaza mai multe cercetari in aceasta privinta pentru a se descoperi daca intr-adevar acelasi defect duce si la aparitia infertilitatii la barbati. Zhang precizeaza ca mai intai va trebui cercetat daca aceasta mutatia a genei are loc si la oameni.

Laura Georgiana Moise

Redactor Copilul.ro

21 Octombrie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre