Indepartarea ovarelor provoaca dementa

/ / Modificat: 2007-09-24
Indepartarea ovarelor provoaca dementa





 

Un nou studiu arata ca femeile care isi scot ovarele inainte de menopauza se expun unui risc marit de a dezvolta dementa sau alte probleme mintale mai tarziu in viata – daca nu iau extrogen pana la varsta de 50 de ani, relateaza Reuters Health.

Expertii spun ca aceste date trebuie confirmate si de alte studii, dar descoperirile de pana acum arata ca medicii trebuie sa discute astfel de probleme cu pacientele inainte de interventia chirurgicala. Si daca ele decid sa mearga mai departe cu interventia chirurgicala, trebuie sa ia in considerare riscurile si beneficiile administrarii de estrogen pana varsta de 50 de ani.

Terapia cu hormoni creste riscul de dementa si infarct in cazul femeilor cu varsta peste 65 de ani. Dar dezcoperirile recente indica faptul ca administrarea lor inainte de menopauza sau chiar imediat dupa, nu creste riscul de infarct si poate proteja impotriva dementei.

Studiul nu a inclus femeile care si-au scos ovarele pentru ca sufereau de cancer, iar rezultatele studiului nu se aplica in astfel de cazuri. Ovarele produc estrogen si indepartarea lor cauzeaza o deficienta brusca de acest hormon care afecteaza creierul.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

24 Septembrie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre