Fumatul si radiatiile cresc riscul de cancer pulmonar

/ / Modificat: 2008-01-23
Fumatul si radiatiile cresc riscul de cancer pulmonar





 




Un nou studiu arata ca fumatul creste dramatic riscul ca o femeie care a facut un tratament cu radiatii pentru cancer de san sa dezvolte mai tarziu in viata cancer pulmonar, relateaza Reuters Health.

Radiatiile dupa mastectomie sunt folosite la pacientii cu un cancer de san cu grad mare de risc. Totusi, acestea pot cauza multe complicatii inclusiv marirea riscului ca un pacient sa dezvolte cancer pulmonar la 10 sau mai multi ani dupa tratament.

Un studiu anterior mai mic realizat de Kaufman si echipa ei a sugerat ca fumul de tigara poate creste riscul si mai mult. Pentru un studiu mai in amanunt, ea si colegii ei au analizat pacientii cu cancer de san din Connecticut Tumor Registry care au fost diagnosticati cu aceasta boala intre 1965 si 1989. Ei au comparat 113 femei care au dezvoltat cancer pulmonar la 10 sau mai multi ani dupa diagnosticarea cu cancer de san cu 364 femei care nu au avut cancer pulmonar.

Cercetatorii au descoperit ca femeile nefumatoare care au urmat un tratament cu radiatii aveau aceleasi sanse ca femeile care nu au urmat o terapie cu radiatii de a dezvolta cancer pulmonar. Totusi, femeile care fumau dar nu au urmat o terapie cu radiatii erau expuse unui risc de 6 ori mai mare de a fi diagnosticate cu cancer pulmonar in comparatie cu nefumatorii care nu au fost supusi uui tratament cu radiatii, in timp ce femeile care fumau si au urmat o terapie cu radiatii prezentau un risc mai mare cu 19%.

Fumatul combinat cu tratamentul cu radiatii creste cu 38% riscul ca o femeie sa dezvolte cancer pulmonar pe aceeasi parte a corpului unde a aparut si cancerul de san, in timp ce riscul de a dezvolta cancer la celalalt plaman  a fost mai mare cu 10%.

Cercetatorii spun ca aceste rezultate arata ca femeile care fumeaza si urmeaza tratamente cu radiatii pentru cancer de san ar trebui sa fie monitorizate pentru cancer pulmonar prin folosirea unei tehnici de scanare denumita tomografie computerizata spirala.

Mai mult, medicii ar trebui sa tina cont de faptul ca o pacienta fumeaza atunci cand decide administrarea unui anumit tip de tratament pentru cancerul de san.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

23 Ianuarie 2008



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre