Fetele care beau putin lapte risca astmul

/ / Modificat: 2007-11-19
Fetele care beau putin lapte risca astmul





 




Un nou studiu arata ca fetele care nu beau lapte frecvent sunt expuse la un risc mai mare de astm decat celelalte fete, mai ales daca sunt supraponderale, relateaza Reuters Health.

In cadrul unui studiu care a inclus mai mult de 700 de fete cu varste cuprinse intre 8 si 10 ani, cercetatorii canadieni au identificat o legatura intre consumul rar de lapte – de doua ori pe saptamana sau mai rar – si riscul de astm, dar numai la fete.

In comparatie cu celelalte fete, la fetele cu astm exista o probabilitate de 2 ori mai mare sa bea lapte mai rar. Unele studii mai vechi au sugerat ca acei copii care beau putin lapte sau deloc au o sansa mai mare decat ceilalti copii sa devina supraponderali si greutatea in exces a fost de asemenea asociata cu un risc marit de astm la copii.

Totusi, actualul studiul a descoperit ca nivelurile scazute de lapte si greutatea in exces cresc riscul de astm la fete. In plus, combinatia celor 2 este extrem de problematica.

Studiul a descoperit ca fetele astmatice sunt supraponderale si beau lapte de 4 ori mai rar decat celelalte fete. Aceasta asociere a fost observata si dupa analizarea unor posibili factori favorizanti, inclusiv intreaga dieta a copiilor, efortul fizic si venitul familiei.

Toate acestea sugereaza ca un consum redus de lapte poate afecta direct riscul de astm fara ca greutatea sa se costituie intr-un factor favorizant.

Copii care nu beau lapte mult, au un nivel scazut de vitamina D, mai ales daca traiesc in zone cu clima mai rece unde expunerea la soare este limitata. Se pare ca vitamina D afecteaza modul in care celulele organismului raspund la hormonul estrogen.

Unele studii sugereaza ca estrogenul este implicat in inflamarea cailor respiratorii si ca estrogenul influenteaza simptomele astmului la femei.

Un astfel de efect s-ar putea sa fie exagerat la fetele supraponderale deoarece nivelurile lor de estrogen sunt mult mai ridicate decat cele ale fetelor cu greutate normala.

Deocamdata, aceasta informatie ramane o speculatie. Cercetatorii sunt de parere ca sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica relatia dintre consumul de lapte, greutate si riscul de astm la copii.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

19 Noiembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre