Fertilizarea in vitro reduce sansele unei sarcini multiple

/ / Modificat: 2008-02-21
Fertilizarea in vitro reduce sansele unei sarcini multiple





 

Fertilizarea in vitro tintita, poate reduce sansele unei sarcini multiple, fara a reduce insa sansele de sarcina, relateaza BBC Health News.

 




Studiul, realizta pe sute de pacienti care au apelat la fertilizarea in vitro, a descoeprit ca folosirea unui singur embrion, mai matur, poate reduce semnificativ sansele unei sarcini mutiple.

Medicii specilisti spun ca daca aleg embrioni mai maturi, pot identifica embrionul care are cele mai mari sanse de a se implanta in pantec.

In prezent, pentru a creste sansele de sarcina, in pantec sunt implatati mai multi embrioni. Dar acesta procedure, duce frecvent la sarcini mupliple, ceea ce pune in pericol atat viata mamei cat si a nou-nascutilor.

Tehnica unui embrion mai matur, foloseste un blastocist, un ovul de 5 zile fertilizat, care este deja in procesul de a se dezvolta in placenta si fat.

In cadrul acestei cercetati au foat invesitgate doua grupuri de femei. Primul grup a fost alcatuit din femei care au folosit fertilizarea in vitro intre 2004 si 2005, inainte ca acesta noua tehnologie sa fie disponibila. In acea periaoda, se implantau pana la 3 embrioni, la 2-3 zile dupa inseminare.

In 13% dintre aceste cazuri s-a implantat un singur embrion. Rata de sarcina in cadrul acestui grup a fost de 27%, iar rata de sarcina multipla a fost de 32%.

In cadrul celui de-al doilea grup, au fost investigate femei tinere cu o buna calitate a embrionilor si care prezentau risc de sarcina mutltipla. Acestea au beneficiat de fertilizarea in vitro tintita.

Aproximativ 20% dintre embrionii tranferati erau blastocisti si dintre acestia, majoritatea au fost tranferuri ale unui singur embrion. Rata de sarcina in cadrul acestui grup, a fost de 32%, iar rata sarcinilor multiple a fost de 17%.

Studiul sugereaza ca prin schimbarea tratamentului unui numar relativ mic de femei, rata generala a nasterilor multiple poate fi redusa cu pana la 50%.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

21 Februarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre