Femeile cu sarcini in vitro sunt mult mai fericite

/ / Modificat: 2007-07-12
Femeile cu sarcini in vitro sunt mult mai fericite





 

Femeile care au conceput prin intermediul fertilizarii in vitro sunt chiar la fel de fericite in ultima parte a sarcinii ca si cele care au conceput natural, chiar si mai fericite, spune un studiu realizat in Israel.

Se credea ca mamele care au conceput in vitro sunt mult mai stresate decat cele care au conceput in mod natural. "Multe studii au relatat ca acestea erau intr-adevar mult mai anxioase" – spune Dr. Marsha Kaitz de la Universitatea din Ierusalim, conducatorul studiului.

"Rezultatele studiului meu spune ca lucrurile nu sunt asa, neaparat. Femeile intervievate aveau chiar o atitudine pozitiva."

Conceptia in vitro este intr-adevar stresanta pentru femei, dar exista prea putine informatii cu privire la cum acestea se pot descurca din punct de vedere emotional in timpul sarcinii.

Kaitz evidentiaza ca studiile care au evaluat aceasta problema au vazut starea generala a acestor femei prin intermediul unor liste, ceea ce a facut dificila cunoasterea experientei emotionale a fiecarei persoane.

"Este foarte greu sa estimezi la o scala standardizata varietatea de sentimente pe care o mama le resimte in timpul sarcinii", spune Kaitz.

Pentru o privire in ansamblu, Kaitz si Harf-Kashdaei a condus mai multe interviuri despre starea afectiva in termenii de sine si de sarcina in randul a 30 de femei insarcinate in vitro si 30 de femei insarcinate in mod natural.

Cercetatorii au transcris interviurile de 50 de pagini pentru fiecare persoana si au parcurs fraza cu fraza, etichetand fiecare termen emotional, fie el negativ sau pozitiv, apoi au folosit acesti termeni pentru a deduce un scor pentru starile pozitive si negative.

Femeile cu sarcini in vitro au avut mai putini "termeni" negativi si au prezentat o atitudine pozitiva privind persoana si bebelusul lor, comparativ cu cele care au conceput natural, spun studiile.

Femeile care au avut nevoie de doua-trei incercari de a concepe in vitro au prezentat chiar o atitudine si mai buna decat cele care au reusit sa ramana insarcinate din prima incercare.

"Au avut mai putine lucruri negative de spus si chiar mai multe lucruri pozitive despre experienta lor", spune Kaitz despre femeile insarcinate in vitro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre