Femeile ar putea sa produca sperma

/ / Modificat: 2008-02-03
Femeile ar putea sa produca sperma





 




In curand, este posibil ca femeile sa aiba posibilitatea de a produce singure sperma (spermatozoizi).

Cercetatorii cauta sa obtina avizele etice de a produce sperma sintetica folosind celule din maduva osoasa a femeilor, dupa ce acestia au reusit deja sa dezvolte spermatogonii (celule precursoare spermatozoizilor), prelevate din maduva osoasa a barbatilor.

Oamenii de stiinta considera ca aceste rezultate incredibile vor putea aduce schimbari majore si in randul barbatilor cu probleme de fertilitate. Insa rezultatele studiilor au mai ridicat o problema, si anume posibilitatea de a preleva celule ale maduvei osoase de la femei si de a obtine din acestea sperma.

Obtinerea de sperma de la femei le ofera posibilitatea de a avea copii, insa doar fete deoarece prezenta cromozomului Y din sperma masculina va fi in continuare necesara pentru reproducerea baietilor.

Acest ultim studiu aduce perspectiva conceptiei feminine cu un pas mai aproape. Profesorul Karim Nayernia de la Universitatea din Newcastle sustine ca teoretic toate acestea sunt posibile, iar problema consta in functionalitatea spermatogoniilor. Acesta nu considera ca exista o bariera etica, atata timp cat aceasta procedura este sigura.

In cazul in care spermatozoizii se pot dezvolta din celulele maduvei osoase, acestia vor fi maturati in laborator, iar apoi le va fi testata abilitatea de a penetra un ovul provenit de la un hamster, acesta fiind testul standard pentru fertilitate.

Profesorul Nayernia sustine ca doreste sa testeze in acest mod functia reproducatoare a spermatozoizilor, proveniti atat de la barbati, dar si de la femei. Acesta mai afirma ca in momentul de fata nu intentioneaza sa foloseasca spermatozoizii proveniti de la femei pentru a fertiliza un ovul uman, acesta experiment trebuie aprobat de Autoritatile care se ocupa de Embriologia si Fertilitatea Umana.

Scopul imediat al cercetarilor ramane de a afla daca maduva osoasa a femeilor poate fi folosita pentru a dezvolta celule stem din care se pot matura spermatozoizi.

Ultimele cercetari publicate in Jurnalul "Gamete Biology" demonstreaza ca maduva osoasa prelevata de la barbati poate fi folosita pentru a dezvolta spermatogoniile, din care se vor matura mai tarziu spermatozoizii.

Daca cercetatorii vor reusi sa dezvolte tehnicile necesare pentru a ajuta pacientii, femei sau barbati, toate acestea depind de viitoarea legislatie pe care guvernul american o pregateste privind Actul de embriologie si fertilizare umana.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

3 Ianuarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre