Etanercept, eficient in tratarea psoriazisului la copii

/ / Modificat: 2008-01-21
Etanercept, eficient in tratarea psoriazisului la copii





 




Cercetatorii raporteaza ca medicamentul etanercept a imbunatatit semnificativ simptomele psoriazisului la copiii sub 17 ani care suferea de psoriazis moderat pana la sever, relateaza HealthDay News.

Studiul arata ca 57% dintre copiii si adolescentii participanti la studiu au beneficiat de o ameliorare de 75% a simptomelor si calitatea vietii lor s-a imbunatatit.

Psoriazisul este o afectiune frecventa a pielii care cauzeaza cresterea accelerata a pielii. Din cauza faptului ca celulele pielii cresc foarte repede, ele nu cad la timp si pe piele se dezvolta bucati solzoase. Medicii presupun ca este o boala autoimuna, in care organismul confunda celulele sanatoase cu substante externe.

Cazurile usoare raspund la tratamentul cu creme si unguente. Dar, in cazul persoanelor cu psoriazis moderat pana la sever, sunt necesare medicamente mai puternice cum ar fi imuno-supresantele.

Medicamentele mai noi cum ar fi etanercept (Enbrel) si infliximab (Remicade), au fost aprobate pentru tratarea psoriazisului la adulti. Aceste medicamente denumite biologice actioneaza asupra raspunsului sistemului imunitar si nu asupra intregului sistem imunitar.

Totusi, aceste medicamente nu au fost aprobate pentru tratarea copiilor. Asadar, acesta este primul studiu efectuat pe copii si adolescenti.

Etanercept este un factor receptor al necrozei tumorale (FNT). Persoanele cu psoriazis au prea mult FNT si etanercept reduce cantitatea de FNT. Insa, medicamentul poate sa scada abilitatea sistemului imunitar de a apara organismul impotriva infectiilor.

Pentru a afla daca acest medicament este la fel de sigur si de eficient la copii precum la adulti, Paller si colegii sai au recrutat 211 copii si adolescenti cu psoriazis moderat pana la sever pentru a participa la testari.

Cercetatorii au ales etanercept deoarece deja este folosit pentru a trata copiii cu artrita reumatica juvenila si se pare ca este sigur.

Participantii la studiu, toti cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani au primit timp de 12 saptamani, o data pe saptamana, o injectie cu 0,8 miligrame de etanercept sau cu un placebo. Dupa aceasta faza initiala de 12 saptamani, tuturor li s-a administrat etanercept saptamanal timp de 24 de saptamani. In final, la 36 de saptamani, au fost alesi 138 de voluntari la studiu pentru a primi ori etanercept ori placebo.

Dupa 12 saptamani, 57% dintre aceia carora li s-a administrat etanercept au beneficiat de o ameliorare de 75% a simptomelor spre deosebire de 11% dintre aceia carora li s-a administrat un placebo. In timpul celor 24 de saptamani cand toti au primit etanercept, 68% dintre aceia carora li se administrasera anterior etanercept si 65% dintre aceia care au inceput sa fie tratati cu placebo au beneficiat de o ameliorare a simptomelor de 75% sau mai mult.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

21 Ianuarie 2008



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre