Depresia postnatala mai accentuata la mamele de baietei

/ / Modificat: 2008-02-14
Depresia postnatala mai accentuata la mamele de baietei





 

Depresia postnatala  este mai accentuata la mamele de baietei decat la mamele de fetite, relateaza jurnalul The Times - Health.

 




Cercetatorii de la o universitate din Franta au realizat un studiu pe un lot de 181 de femei care au nascut si au descoprit ca doar o treime dintre acestea sufereau de depresie post-natala.

Un procent de 9% dintre proaspetele mamici participante la studiu sufereau de despresie post-natala sevara si trei sferturi dintre acestea au nascut baieti.

Depresia post-natala este o afectiune destul de comuna si reprezinta o mare problema de sanatate, mai ales daca nu este diagnosticata si tratata.

Cand a fost lanasat studiul, targetul sau a fost analiza influientei pe care sexul copilului o are asupra despresiei postnatale. Descoperirile coplesitoare au fost ca sexul copilului joaca un rol semnificativ in reducerea calitatii vietii si creste sansele de despresie post-natala severa.

Cercetatorii au masurat calitatea vietii cu ajutorul unui chestionar, prin care proaspetele mamici erau rugate sa dea o nota pana la 100, unui numar de opt aspecte legate sanatatea lor: functionalitatea fizica, rolul fizic, durerile corpului, sanatatea mintala, rolul emotional, functionarea sociala, sanatatea vitala si generala.

Rezultatele acestor chestionare au aratat ca 70% dintre mamele de baietei au declarata o calitate scazuta a vietii, chiar daca s-au confruntat sau nu cu depresia post-natala.

Printre mamicile cu depresie post-natala, scorurile legate de calitatea vietii au fost semnificativ mai mari pentru mamicile de fetite decat pentru mamicile de baietei.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

14 Februarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre