Creierului copiilor nu este afectat de plombele dentare

/ / Modificat: 2008-01-31
Creierului copiilor nu este afectat de plombele dentare





 




Cercetatorii raporteaza ca materialele din care sunt facute plombele dentare nu afecteaza dezvoltarea creierului copiilor si nici sanatatea neurologica, relateaza ScienceDaily.

Autorii raportului au studiat posibile efecte neurologice ale materialelor folosite pentru plombarea dintilor. Amalgamele dentare contin mercur combinat cu alte metale cum ar fi argint, cupru, staniu si zinc pentru a forma un aliaj stabil si sigur. Acest amalgam a fost folosit timp de mai multe generatii pentru a umple dintii deteriorati care altfel sunt pierduti.

Incepand cu 1997 si continuand timp de 7 ani, autorii au studiat 507 copii cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani carora li s-a administrat fie amalgam fie plombe pe baza de rasina. Ei au efectuat examinari neurologice de rutina pentru a evalua 2 tipuri de simptome neurologice: tare (indicand deteriorarea structurilor neurale) si moale (semne subtile ale disfunctiei sistemului nervos central care indica abilitati senzoriale si motorii imature). Cercetatorii au cautat de asemenea semne de agitatie.

Dupa 7 ani, intre cele doua grupe de copii nu a existat nici o diferenta in ceea ce priveste prezenta sau absenta semnelor puternice de agitatie. De asemenea, grupele nu au diferit nici in ceea ce priveste prezenta sau absenta sau severitatea semnelor moi. De asemenea, ca in cazul copiilor sanatosi, severitatea oricaror semne neurologice moi se diminueaza pe masura ce copilul creste.

Datele indica absenta unui efect negativ generalizat asupra functiilor sistemului nervos al copiilor care sa fie cauzat de amalgamul dentar.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

31 Ianuarie 2008



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre