Copiii scurti la nastere, predispusi la sinucidere

/ / Modificat: 2008-01-17
Copiii scurti la nastere, predispusi la sinucidere





 




Un nou studiu arata ca baietii care sunt scurti la nastere sunt expusi unui risc de 2 ori mai mare de a se sinucide la maturitate chiar daca intre timp cresc in analtime in copilarie, relateaza BBC News.

Cei sub 47 cm sunt cei mai expusi. The Journal of Epidemiology and Community Health declara ca o crestere necorespunzatoare a fatului poate avea efecte pe termen lung asupra reactiilor chimice de la nivelul creierului.

Cercetatorii suedezi afirma ca femeile insarcinate si copiii cu un grad mare de risc trebuie sa fie ajutati mai mult.

Cercetatorii de la Karolinska Institute din Stockholm au analizat date legate de nasterea baietilor intre 1973 si 1980 si date despre sinuciderile de pana in 1999.

Cei mai scurti copii au fost comparati cu unii de o lungime medie de 50-51 cm. In tot grupul de copii studiat au existat 759 de tentative de sinucidere violente – spanzurare, folosirea unui pistol sau a unui cutit, aruncare de la inaltime sau in fata unui autoturism  sau inecare.

Legatura dintre lungimea la nastere si riscul de sinucidere a fost puternica, dar o greutate la nastere mai mica de 2,5 kg a fost de asemenea asociata cu un risc marit de tentativa de sinucidere.

Studiul a descoperit de asemenea ca barbatii cu lungime normala la nastere, dar care au o inaltime mica la maturitate sunt cu 56% mai predispusi decat barbatii inalti la o tentativa de sinucidere.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

17 Ianuarie 2008



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre