Copiii nascuti prematur, in pericol de moarte

/ / Modificat: 2007-11-15
Copiii nascuti prematur, in pericol de moarte





 




Noile studii arata ca acei copii nascuti cu doar cateva saptamani mai devreme sunt expusi la un risc de 6 ori mai mare de a muri in prima saptamana de viata si de 3 ori mai mare pana la varsta de 3 ani decat copiii nascuti la termen, relateaza Reuters Health.

Copiii nascuti in saptamanile 34-36 de sarcina reprezinta 71% din toate nasterile premature. Studii anterioare au aratat ca acei copii nascuti cu doar 1-3 saptamani inainte sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta probleme respiratorii si de hranire, icter, dificultati in a-si mentine temperatura corpului si probleme de dezvoltare a creierului. Multe studii recente au demonstrat faptul ca acesti copii intampina probleme care nu apar la copiii nascuti la termen.

Principala cauza a mortii copiilor nascuti prematur s-au dovedit a fi defectele din nastere. Riscul de a muri din cauza deformarilor congenitale este de 4 ori mai mare decat la copii nascuti la termen.

Dar, chiar daca sunt excluse aceste cauze, rata decesului se mentine ridicata. Alte cauze ale mortii includ septicemia, complicatii ale placentei, sindromul mortii subite precum si alte complicatii.

Specialistii spun ca, in ultima vreme, cresterea numarului de nasteri multiple a contribuit la marirea numarului de copii nascuti in saptamana 34-36. Aproximativ jumatate din gemeni si 90% din tripleti sunt nascuti prematur.

Cercetatorii spun ca medicii ar trebui sa foloseasca aceasta informatie pentru a decide mai usor cand trebuie sa recurga la inducerea nasterii sau la cezariana inainte de implinirea termenului. Datele arata ca numarul de operatii de cezariana (30% din nasteri) si de nasteri induse este in crestere.

Cercetatorii considera aceste date deosebit de importante si doresc sa fie luate in considerare de catre medici atunci cand iau o decizie atat de complicata. Ei spun ca pana si cateva saptamani conteaza.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

15 Noiembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre