Copiii cu cancer au o speranta

/ / Modificat: 2007-11-12
Copiii cu cancer au o speranta





 

Cercetatorii au descoperit o tulpina a cancerului la caini care poate conduce la noi tratamente pentru cancerul de oase la copii, conform unui studiu realizat in Edinburgh, relateaza BBC News.

Aceasta tulpina face copii ale bolii, permitandu-i sa se raspandeasca in tot organismul. Se pare ca celula in cauza rezista la orice tip de tratament. Daca cercetatorii o pot identifica, gasirea unui tratament va fi mult mai posibila.

Osteosarcomul la caini este similar din punct de vedere molecular cu cancerul de oase la copii. De asemenea, este cea mai frecventa forma de tumora la persoanele tinere si mai mult de 80% risca sa piarda un membru.

Cercetatorii spun ca raspunsul ar fi aceasta tulpina pe care au identificat-o crescand celule in conditii grele, iar in timp ce celelalte celule de cancer au murit, aceasta a fost capabila sa supravietuiasca.

Osteosarcomul apare mai des la copiii mai mari si adolescenti, de obicei baieti, si foarte rar la copiii sub 5 ani. Cauzele sunt necunoscute, dar specialistii considera ca acei copii care au retinoblastom ereditar – o tumora rara a ochilor – sunt expusi unui risc mai mare.

Specialistii spun ca acest studiu este important, dar pentru ca datele sa fie relevante, ele trebuie demonstrate si pe oameni, nu numai pe caini.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

12 Noiembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre