Consumul de antitermice pentru copii, crestere alarmanta fata de anul trecut

/ / Modificat: 2022-12-20
Consumul de antitermice pentru copii, crestere alarmanta fata de anul trecut

Sezonul virozelor este abia la inceput, insa producatorii si distribuitorii de medicamente se confrunta cu o situatie fara precedent. Dupa ce saptamanile trecute s-a discutat intens despre o criza de medicamente pentru copii in farmacii, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) vine si cu o explicatie. Se pare ca, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, consumul de produse farmaceutice pe baza de ibuprofen si paracetamol destinate copiilor a crescut cu 50%.

Acest fenomen a fost influentat si de faptul ca au fost solicitate intens anumite marci de medicamente, chiar daca in farmacii exista mai multe variante cu aceeasi substanta activa, unele chiar la preturi mai mici. Dupa aparitia problemelor privind intreruperea lantului de aprovizionare, PRIMER a transmis:

„Consumul de solutii pediatrice antipiretice a crescut exponential in ultimele luni datorita sezonului sever de infectii acute ale cailor respiratorii, ajungandu-se in cazul celor doua produse utilizate pe scara larga, ibuprofen si paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare fata de perioada similara a anului 2021.

Astfel, in perioada octombrie 2021 – septembrie 2022 au fost utilizate circa 5,5 milioane de cutii de ibuprofen si circa 3 milioane cutii de paracetamol. A fost depasit chiar si consumul de dinainte de perioada de pandemie”.

Desi producatorii au suplimentat stocurile, in Romania cererea a fost atat de mare, incat nu a putut fi acoperita in totalitate. Patronatul producatorilor a transmis ca parintii ar trebui sa se consulte cu medicii pediatri, atunci cand copiii au nevoie de astfel de medicamente, si sa isi indrepte atentia si catre inlocuitorii medicamentelor pe care le cumparau un mod uzual, in cazul in care acestea nu se gasesc. In farmacii exista mai multe variante de siropuri pe baza de ibuprofen si paracetamol, la fel de eficiente si chiar mai accesibile la pret.

„Din pacate, in Romania penuria a fost agravata de faptul ca sunt solicitate cu predilectie anumite marci comerciale de ibuprofen si paracetamol, desi in farmacii exista inlocuitori sub alte denumiri, care contin aceeasi substanta activa, avand aceeasi calitate, eficienta, siguranta si gust placut, care sunt chiar mai ieftine.

In acest moment exista la desfacere cantitati destul de importante de produse pediatrice pe baza de ibuprofen si paracetamol, care se comercializeaza sub diferite denumiri comerciale, este important sa se ceara sfatul medicului sau farmacistului pentru gasirea variantelor de inlocuitori”, a mai transmis PRIMER.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viroze copii

Articole recomandate

Citeste si despre