Cercetatorii din Australia au gasit cauza probabila a mortii subite a sugarului

/ / Modificat: 2022-05-18
Cercetatorii din Australia au gasit cauza probabila a mortii subite a sugarului

Cercetatorii australieni au gasit o posibila cauza a mortii subite a sugarului. Se pare ca o enzima reprezinta cauza mortii subite in somn a bebelusilor sanatosi, desi multa vreme acest lucru a fost neclar.

Potrivit cercetatoarei Carmel Therese Harrington, s-a observat ca in cazul bebelusilor sanatosi care au murit in somn s-a, activitatea enzimei Butyrylcholinesterase (BChE) este mult mai redusa decat in cazul bebelusilor aflati in viata.

Astfel, echipa de la spitalul de copii Westmead din Sydney, in colaborare cu medicul Harrington au ajuns la concluzia ca enzima BChE joaca un rol esential in sindromul mortii subite. Se pare ca o carenta de Butyrylcholinesterase (BChE) poate produce o apnee prelungita, adica intreruperea respiratiei in somn. Astfel, durata apneei depinde de deficitul nivelului de enzima BChE. 

Este o descoperire uriasa, mai ales ca pana acum cauza sindromului mortii subite la sugari, in specil in somn, era necunoscuta. Daca se va confirma ca acest lucru este adevarat, multe vieti vor putea fi salvate.

Testul care ar putea salva multe vieti

Echipa de cercetatori doreste sa elaboreze un Screening-Test corespunzator, care sa indice din timp daca sugarii sunt predispusi la acest risc. In acest fel vor putea di feriti de pericolul de a muri in somn.

Cum a inceput totul

Totul a inceput in urma cu 29 de ani, cand nimeni nu a putut sa-I explice medicului Carmel Therese Harrington de ce fiul ei, Damien, a decedat intr-o noapte din cauza sindromului mortii subite a sugarului. Intre timp, biochimista Harrington a lucrat ca avocata si a devenit mama a inca trei copii. Dupa trei ani de la tragedie, copilul unei prietene apropiate a murit brusc in aceleasi conditii. Atunci a fost momentul in care a decis sa revina la cercetare si sa afle cauza din spatele sindromului mortii subite a bebelusului.

“Nimeni nu a putut sa-mi spuna de ce. Spuneau doar ca este o tragedie. Dar a fost o tragedie care nu s-a potrivit cu creierul meu de om de stiinta”, a afirmat Carmel Therese Harrington, potrivit dw.com.

Ce este sindromul mortii subite la sugari

Sindromul mortii subite la sugari (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) survine fara semne prevestitoare, cel mai adesea in somn. Pana acum se credea ca este vorba despre un defect al mecanismului de trezire al copiilor. Acest mecanism ii face pe micuti sa se trezeasca in timpul apneei, penrtu a respira. Potrivit medicului Harrington, nu este vorba despre acest defect ci despre enzima BchE care blocheaza mecanismul de trezire din creier. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Moarte subita bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre