Ce RECOMANDA medicul Virgil Musta pentru a evita infectarea cu coronavirus

/ / Modificat: 2020-03-24
Ce RECOMANDA medicul Virgil Musta pentru a evita infectarea cu coronavirus

Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara a devenit centrul din Romania cu cea mai mare rata de pacienti vindecati de Covid-19. Din 54 de persoane s-au vindecat 51.

De tratament s-a ocupat medicul specialist Virgil Musta, seful Sectiei de Boli Infectioase, care a precizat ca a folosit o alta schem fata de celelalte spitale din tara. Medicul a oferit o serie de recomandari pentru a evita contaminarea cu noul coronavirus, intr-o postare pe grupul de Facebook City Doctors.

Ce este bine sa stim despre COVID-19 si ce devine CRUCIAL pentru zilele urmatoare!

"Unele masuri par exagerate, nu trebuie sa devenim obsedati, dar daca ne construim calm si rational un obicei preventiv in aceasta perioada, ne poate salva.

Virusul are o contagiozitate foarte mare, adica se poate contamina un numar mare de persoane care intra in contact cu o persoana cu COVID-19. Din acest motiv, este estential in primul rand sa evitam contactul cu diverse persoane in aceasta perioada.

Purtati masca (sper sa fie disponibile pentru toata lumea cat mai repede).

Dar trebuie sa stiti ca masca nu va protejeaza foarte mult impotriva contaminarii cu Covid 19, ci mai degraba impiedica transmiterea de la persoanele ce poarta masca la celelalte, dar este foarte important si acest lucru pentru ca nu stim care suntem contaminati si care nu. Masca chirurgicala (acea albastra) este de unica folosinta, adica puteti sa o purtati maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca insa o scoateti sau o umeziti, trebuie sa o schimbati.

Insistati ca oamenii pe care ii cunoasteti sa poarte masca pentru a se proteja pe ei si pe voi.Dacă nu se gasesc masti, puteti improviza. Puneti in fata gurii si nasului (pe care trebuie sa le acoperiti pentru ca protectia sa fie eficienta) un sal, fular, guler de schi, baticuri etc. Si nu le purtati tot timpul, ci doar cand sunteti intr-o zona in care exista posibilitatea sa trasmiteti sau sa primiti virusul. Cand ajungeti acasa spalati masca improvizata , iar daca puteti, ar fi ideal sa o fierbeti si sa o calcati la temperatura mare (depinde de material). Daca nu aveti aceasta posibilitate, folositi mai multe masti improvizate si lasati masca care este posibil sa fie contaminata la aer sau in saci, cateva zile, timp in care virusii pot muri.

Nu stati fata in fata cu cineva la o distanta mai mica de 2 m si nu stati mai mult de 15 minute ca durata.

Aerisiti bine camera in care locuiti sau va desfasurati activitatea de cat mai multe ori posibil. Astfel scadeti concentratia virusului in aer.

Tusiti sau stranutati la nivelul cotului.

Manusile te protejeaza, dar reprezinta si o mare capcana, deoarece crezi ca daca ai manusi nu te contaminezi. Dacă manusa este contaminata si pui mana pe fata, te contaminezi. Manusa te protejeaza daca o porti in zone potential contaminate, iar cand iesi din aceste zone, sa o scoti, o arunci si te speli bine pe maini. Daca nu o arunci, devine sursa de contaminare. Ai grija si unde o arunci, pentru ca poti contamina acea zona.

De fapt, masura principala este sa nu duci mana la fata (cu sau fara manusa) si sa te speli de cat mai multe ori pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 secunde, astfel incat sa frecati bine toata suprafata ambelor maini si intre degete.

Dezinfectati des manerul usii de la intrarea in casa sau din incaperile unde lucrati.Pentru a evita contaminarea prin haine, cand ajungi acasa, dupa ce te-ai spalat pe maini, te dezbraci de hainele de strada, le pui pe balcon sau intr-un loc prestabilit, care sa poata fi dezinfectat si poti face un dus sau dupa ce te speli din nou pe maini, te imbraci in hainele de casa.

Hainele de strada este bine sa le lasi 24-48 de ore, daca nu le poti dezinfecta sau calca la temperatura mare.

Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat, mai nou, ca acest virus este rezistent pe sol, iar in zonele unde sunt multe persoane contamiate sau unde se scuipa pe jos, pe sol se gasesc o cantitate mare de virusi. Este unul din motivele pentru care apar noi si noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminata. Din acest motiv recomand ca la intrarea in casa sa aveti doua presuri, unul in exterior si altul in interior. Cel din exterior sa fie imbibat in soluție de clor. De pe primul pres treci pe al doilea, te descalti si iti pui pantoful in același loc zilnic, undeva langa intrare, pe o suprafata ce poate fi dezinfectata cu clor. NU UMBLA iN ACEEAsI PANTOFI AFARA SI IN CASA!," a scris medicul pe pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre