Ce probleme le poate crea copiilor racirea brusca a vremii. Sfatul medicului

/ / Modificat: 2019-10-07
Ce probleme le poate crea copiilor racirea brusca a vremii. Sfatul medicului

Dupa un debut de octombrie cu peste 30 de grade, deodata vremea s-a racit si temperaturile au scazut chiar si cu 20 de grade.

Aceste schimbari sunt intotdeauna insotite de afectiuni respiratorii, care se raspandesc repede, avertizeaza medicii. Varstnicii, pacientii cu boli cronice si copiii sunt cei mai expusi.

Medicul Tudor Ciuhodaru iti spune ce probleme iti poate crea aceasta racire brusca a vremii. E bine de stiut:

"1. Cei mai expusi sunt cei care apartin unei grupe de risc precum varstele extreme sau cei cu afectiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

2. Expunerea prelungita la temperaturile scazute favorizeaza sau agraveaza afectiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar si decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, anginapectoralasau insuficienta cardiaca, agravarea arteriopatiilor periferice, cresterea numarului de accidente vasculare cerebrale sau aparitia nevralgiilor, artralgiilor si a puseelor de lumbago.

3. Intotdeauna acesti pacienti necesita evaluare rapida clinica, imagistica si biologica asociate terapiei de suport sau simptomatice.

4. Prognosticul este rezervat intrucat exista riscul unor complicatii importante imediate sau la distanta.

Atentie!!! Pe langa afectiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarc un alt fenomen ingrijorator in aceasta perioada- cresterea numarului pacientilor ajunsi la urgente din cazua automedicatiei.

Pacientii dar in special pacientele recurg la diverse tratamente fara indicatie medicala si ajung sa necesite terapie de urgenta datorita efectelor secundare (alergii,gastrite) sau agravarii afectiunii de baza.

Intrucat variatiile termice importante au devenit un fenomen uzual al acestei perioade va recomandam ca pentru preventia afectiunilor determinate sau agravate de frig si umezeala sa respectati trei reguli simple

1. Evitati stresului termic ( imbracaminte adecvata, lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine);

2. Evitati aglomeratiile si respectat regulile de igiena (utilizarea batistei si spalatul corect pe maini si a celor legate de alimentatie);

3. Faceti orice tratament doar la recomandarea medicului de familie sau a specialistului mentionand doar ca antibioterapia fara discernamant este inficienta si duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau efecte secundare nedorite," scrie mediucul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tudor ciuhodaru

Articole recomandate

Citeste si despre