Ce faci daca copilul a fost muscat de o capusa. Cand se da antibiotic

/ / Modificat: 2019-05-14
Ce faci daca copilul a fost muscat de o capusa. Cand se da antibiotic

Boala Lyme este cea mai frecventa infectie alergica atat in America de Nord, cat si in Europa. Aceasta se transmite prin muscatura capuselor infectate de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi.

Daca te musca o capusa, nu inseamna obligatoriu ca vei face boala Lyme. Riscul de a contacta boala de la o capusa infectata creste pe masura ce trece mai mult timp de la momentul muscaturii.

Cum se manifesta

Manifestarile clinice implica cel mai adesea pielea, articulatiile, sistemul nervos si inima. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfa si realizeaza tablourile clinice a peste 200 de afectiuni. De aceea este supranumita boala cu 1000 de fete.

Simptomele pot include:

  • O eruptie cutanata extinsa, circulara. Majoritatea eruptiilor apar pe mai multe parti ale corpului pe masura ce infectia se raspandeste.
  • Durere, slabiciune, amorteala in brate si picioare
  • Incapacitatea de a folosi muschii fetei
  • Dureri de cap sau lesin
  • Memorie slaba si capacitate redusa de concentrare
  • Conjunctivita sau deteriorarea tesutului ochiului
  • Palpitatii sau (in cazuri rare) probleme cardiace grave.

Imagini cu dimensiunile capuselor in functie de durata atasarii lor

capuse

Daca observi ca micutul tau a fost muscat de capusa trebuie dus la medic. Scoaterea capusei trebuie sa fie facuta de cineva de specialitate, pentru a evita problemele.

"Este absolut necesar ca aceasta procedura sa nu fie efortul unei persoane fara cunostinte riguroase, deoarece exista riscul ruperii capusei, astfel incat piesa bucala sa ramana in pielea pacientului, cu toate complicatiile ulterioare…", avertizeaza medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina dedicata informarii parintilor, Spitalul Virtual pentru Copii.

Cand se administreaza antibiotic

Antibioticul se recomanda doar pentru a preveni boala Lyme. Conform medicului Mihai Craiu tratamentul preventiv cu antibiotic se administreaza numai in urmatoarele situatii:

  • Capusa care a produs muscatura este recunoscuta ca adult sau ca o nimfa de Ixodes scapularis. Aceasta este in mod frecvent contaminata cu Borellia burgdorferi, agentul patogen al bolii Lyme;
  • Capusa a stat lipita de organism mai mult de 36 de ore;
  • Tratamentul preventiv cu antibiotic poate fi inceput pana la 72 de ore de cand capusa a fost indepartata. Dupa indepartarea acesteia, trebuie supravegheat locul muscaturii pentru a observa aparitia unei leziuni cutanate tipice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Muscatura capusa copii Pericole muscatura capusa

Articole recomandate

Citeste si despre