Cat de des poate aparea miocardita la copii dupa vaccinarea anticovid. Datele celui mai recent studiu

/ / Modificat: 2021-11-04
Cat de des poate aparea miocardita la copii dupa vaccinarea anticovid. Datele celui mai recent studiu

Specialistii americani au facut recent studii privind aparitia miocarditei la copii dupa vaccinarea anticovid. Medicii au incercat sa gaseasca o legatura intre vaccinul Moderna si o problema rara a inimii la adolescenti. 

Aceasta cercetare a fost lansata dupa ce acelasi efect secundar, micardita, o inflamatie a muschiului inimii, i-a ingrijirat si pe consilierii agențiilor federale și în deliberările privind utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech la grupele mici de vârstă, 5-11 ani, potrvit Libertatea.

Conform cercetarilor facute, aceasta reactie este una foarte rara, iar in majoritatea cazurilor este o forma usoara si se rezolva rapid. Specialistii au observat insa ca miocardita apare mai des in urma infectarii cu coronavirus decat dupa vaccinare. 

„Dacă judeci situația după un singur caz, normal că te sperii, ca părinte”, a spus dr. Brian Feingold, expert în inflamația inimii la copii la Spitalul de Pediatrie UPMC din Pittsburgh. Dar COVID în sine, a remarcat el, este mult mai susceptibil să afecteze inima permanent: „Din punct de vedere statistic, este mult mai probabil”.

Miocardita rezultă în general din infecția cu un virus sau o bacterie și provoacă simptome precum bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri în piept și dificultăți de respirație.

Unii copii infectati cu coronavirus pot prezenta simptome de lunga durata, iar acestea pot persista mai multe luni dupa ce infectia initiala a disparut. De asemenea, copiii care au avut covid pot dezvolta sindrom inflamator multisistemic, care a afectat cel puțin 5.200 de copii în Statele Unite. 

Riscul de miocardită scade cu vârsta Incidența miocarditei după vaccinare variază în funcție de vârstă, sex și doză. Însă tendința de până acum sugerează că riscurile sunt cele mai crescute după a doua doză de vaccin ARNm la pacienții de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani.

Există aproximativ 11 cazuri de miocardită pentru fiecare 100.000 de tineri de sex masculin vaccinați din această grupă de vârstă, a estimat un studiu.

In ceea ce priveste adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani sunt limitate, deoarece vaccinul Pfizer-BioNTech a devenit abia recent disponibil pentru aceștia.

Articole recomandate

Citeste si despre