Cand va incepe vaccinarea copiilor cu varste intre 5 si 11 ani. Anunt de ultima ora de la Pfizer

/ / Modificat: 2021-12-02
Cand va incepe vaccinarea copiilor cu varste intre 5 si 11 ani. Anunt de ultima ora de la Pfizer

Vaccinarea copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani a fost aprobata de forurile nationale si internationale, iar dozele specifice adresate acestei categorii ar putea fi disponibile de la mjlocul lunii decembrie. In Europa vaccinul va fi disponibil inainte de sfarsitul anului, dupa ce gigantul farmaceutic Pfizer a accelerat productia.

Primele doze de vaccin Pfizer pentru copii ar putea fi livrate incepand cu data de 13 decembrie. Ursula von der Leyen, preedintele Comisiei Europene, a anuntat ca vaccinul pentru copiii intre 5 și 11 ani va fi disponibil in UE incepand din data de 13 decembrie. Urgentarea vine pe fondul aparitiei si raspandirii tulpinii Omicron in Europa, dupa ce a fost descoperita in Africa de Sud.

Livrarea vaccinurilor pentru copii de la Pfizer a devenit o urgenta pe fondul unei duble provocari cu care se confrunta Europa si intreaga lume: raspandirea infectarilor cu varianta Delta a SARS-CoV-2 si aparitia tulpinii Omicron.

"Vaccinarea cu doza completa si dozele booster reprezinta, in acest moment, cea mai puternica arma impotriva pandemiei", a punctat Ursula von der Leyen.

Ea a subliniat ca pentru adaptarea vaccinurilor la noua varianta de coronavirus ar putea dura aproximativ 100 de zile. Specialistii considera ca posibilitatea de a vaccina si copiii este o veste buna.

"Avand in vedere situatia actuala, aceasta este o veste buna pentru copii si parintii lor. Multi asteapta cu nerabdare posibilitatea de a-i vaccina pe cei mici", a declarat si ministrul interimar al Sanatatii din Germania, Jens Spahn.

Mesajul specialistilor romani pentru parintii care ezita sa-si vaccineze copiii

Medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a tinut sa sublinieze ca vaccinarea copiilor este perfect sigura si ca temerile privind efectele adverse, dintre care cel mai controversat este miocardita post-vaccin, nu sunt sustinute de date stiintifice.

"Inteleg perfect si preocuparea, si ezitarea pe care parintii o au. Noi vom comunica mai intens in aceasta perioada pe aceasta tema, cu preponderenta pe populatia tanara, inclusiv copii, tocmai pentru a oferi parintilor suficiente informatii despre profilul de siguranta al vaccinurilor, despre eficacitatea si beneficiile directe si indirecte, dar si despre aceasta problema particulara legata de riscul de miocardita. Miocardita este o inflamatie a muschiului inimii, care nu este specifica vaccinarii impotriva Covid-19. Ea este regasita si ca potentiala reactie adversa la alte vaccinuri, dar in mod obisnuit este cauzata de mai multi agenti infectiosi, virali, bacterieni, parazitari, fungi si asa mai departe".

Medicul a subliniat ca la vaccinurile ARNm exista o frecventa uor mai crescuta a miocarditei, in special la persoane cu varsta sub 30 de ani, de sex masculin, dupa doza a doua. "In general, timpul de aparitie este la circa doua, trei zile dupa administrarea dozei doi, dar exista o supraveghere in general de pana la 28 de zile", a explicat dr. Gheorghita.

FOTO: Freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre