Cancerul de san nu impiedica sarcina

/ / Modificat: 2008-01-29
Cancerul de san nu impiedica sarcina





 




Un nou studiu arata ca femeile aflate la varsta reproducatoare nu asteapta decat 6 luni dupa tratamentul impotriva cancerului de san pentru a ramane insarcinate, relateaza Reuters Health. In mod normal, ele ar trebui sa astepte minim 2 ani. Totusi, aceasta perioada de 2 ani este obligatorie pentru femeile care inca mai primesc tratament sau cele care au cancer in stadiu avansat.

Medicii recomanda o perioada de 2 ani deoarece se tem ca aceste femei sa nu sufere o recidiva. De asemenea, ei considera ca aceasta amanare a sarcinii permite folosirea unor terapii ajutatoare. Insa, nu exista date care sa sustina faptul ca o astfel de amanare imbunatateste recuperarea pacientelor sau rezultatul final al sarcinii.

Dr. Angela Ives de la Universitatea Western Australia din Crawley si colegii acesteia au reevaluat efectele unei intarzieri in conceptie analizand date provenind de la 123 de femei care au ramas insarcinate dupa ce au fost tratate pentru cancer de san.

Raportul indica faptul ca 5-4% dintre femei au ramas insarcinate in mai putin de 2 ani de la diagnostic. Aceste femei includ 29 care au facut avort, 27 care au nascut si 6 care au pierdut sarcina.

Autorii studiului au descoperit ca femeile care au ramas insarcinate aveau sanse mai mari de supravietuire decat celelalte care nu au ramas insarcinate. Acest beneficiu a fost mai semnificativ pentru femeile care au asteptat 2 ani ca sa conceapa; totusi, exista dovezi ca o perioada de asteptare de doar 6 luni a fost de asemenea asociata cu o mai buna rata de supravietuire, desi efectul nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic.

Cercetatorii concluzioneaza ca aceste femei nu se expun nici unui risc daca raman insarcinate dupa numai 6 luni.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

29 Ianuarie 2008



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre