Bolile pulmonare, mai frecvente la femeile fumatoare

/ / Modificat: 2007-11-16
Bolile pulmonare, mai frecvente la femeile fumatoare





 




Un nou studiu realizat in China arata ca femeile care fumeaza sunt expuse unui risc mai mare decat barbatii fumatori de a dezvolta boli pulmonare cum ar fi emfizemul si bronsita cronica, relateaza Reuters Health.

Astfel de afectiuni, cunoscute sub denumirea de boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), sunt una din pricipalele cauze ale mortalitatii in lume.

Cercetatorii spun ca fumatul si expunerea la poluare sunt factori de risc pentru BPOC, dar nici un studiu nu a analizat pana acum in ce masura contribuie fumatul la BPOC.

Pentru a masura relatia si a clarifica rolul poluarii aerului, cercetatorii au comparat 1.743 de persoane cu BPOC cu 1.743 de persoane sanatoase in functie de varsta, sex si domiciliu.

Peste jumatate din barbatii participanti la studiu erau fumatori, in timp ce doar 5,3% din femei fumau. Participantii fumatori au fost impartiti in 3 grupe in functie de numarul de tigari fumate pana atunci.

Fumatorii care au consumat cele mai putine tigari erau expusi la un risc cu 40% mai mare de BPOC, pe cand grupa cu numar mediu de tigari fumate prezenta un risc cu 55% mai mare si fumatorii inraiti cu 77% mai mare.

Nu s-a gasit nici o legatura semnificativa intre tipul de combustibil folosit si BPOC, dar cercetatorii au descoperit o asociere slaba intre folosirea carbunilor pentru incalzirea in timpul iernii si un risc marit de BPOC la nefumatori, in special la femei.

Specialistii au descoperit, de asemenea, ca femeile fumatoare aveau o sansa cu 20% mai mare de a dezvolta BPOC decat barbatii, dar cauza ramane inca necunoscuta.

Cercetatorii spun ca aceste descoperiri transforma oprirea fumatului intr-un obiectiv, mai ales in randul populatiilor in care acest aspect este dominant.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

16 Noiembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre