Atentie la ibuprofen!

/ / Modificat: 2005-06-15
Atentie la ibuprofen!

 

Raportul unui grup de cercetatori din Marea Britanie arata ca pacientii care folosesc medicamente pe baza de ibuprofen ar putea prezenta un risc ridicat de a suferi un infarct.

Raportul are la baza un studiu realizat de medicii britanici pentru a observa la ce riscuri se expun persoanele care isi trateaza durerile cu medicamente ce contin ibuprofen.

Pentru acest studiu, medicii au analizat situatia a 9.218 englezi care au suferit un infarct de curand. Apoi au facut investigatii pentru a afla daca acestia au utilizat sau nu medicamente cu ibuprofen in ultimii trei ani pana la infarct.

In cazul pacientilor care au folosit substanta pentru a-si usura durerile, specialistii au luat in considerare si alti factori de risc, cum ar fi fumatul, diabetul si hipertensiunea arteriala.

Concluzia la care s-a ajuns este ca riscul aparitiei unui infarct la bolnavii care se trateaza cu ibuprofen este cu 24% mai mare decat la cei care nu folosesc aceasta substanta in exces.

Dr. Julia Hippisley-Cox, cea care a condus acest studiu, le atrage atentia producatorilor de medicamente sa analizeze riguros riscurile pe care le presupune ibuprofenul. Cardiologii se tem ca raportul medicilor din Marea Britanie ar putea sa ii determine pe bolnavi sa renunte la ibuprofen si sa apeleze doar la medicina traditionala, categorie in care se inscriu acupunctura si fitoterapia. Dar acestia nu considera ca remediile naturiste pot constitui o terapie unica impotriva durerilor. De aceea, medicii nu incurajeaza inlaturarea definitiva a medicamentelor pe baza de ibuprofen din tratamentul durerilor, ci recomanda doze mai mici luate in perioade mai scurte de timp.

"Nu cred ca nu voi mai prescrie substanta, numai ca voi fi mai atent in ceea ce priveste pacientii care o folosesc in mod constant", a precizat dr. Elinor Mody, medic reumatolog in cadrul unui spital din Brigham, Marea Britanie.

Articole recomandate

Citeste si despre