Atentie la hotdog!

/ / Modificat: 2006-08-17
Atentie la hotdog!

Hotdogii pot cauza mutatii genetice, cunoscute pentru a fi responsabile de diferite tipuri de cancer, afirma un studiu efectuat de Centrul medical al Universitatii din Nebraska, relateaza AFP.


Hotdogii pot cauza mutatii genetice, cunoscute pentru a fi responsabile de diferite tipuri de cancer, afirma un studiu efectuat de Centrul medical al Universitatii din Nebraska, relateaza AFP.

Studiul efectuat de cercetatorul si chimistul Sidney Mirvish a testat capacitatea mutagena a cârnaciorilor din hotdogi.

"Am extras din hotdogi o solutie apoasa purificata la care am adaugat nitriti pentru a obtine o substanta concentrata in nitrosamin", a explicat chimistul.

El a precizat ca se stie deja, fara sa fi dovedit, ca nitrosaminul, rezultat din contactul nitritilor utilizati pentru conservarea alimentelor cu diverse amine provenite din descompunerea carnii, este capabil sa altereze materialul genetic si sa conduca la cancere.

In cazul studiului, extrasul apos a fost pus in contact cu o bacterie, salmonela, care a suferit imediat o mutatie importanta a codului sau genetic.

"Capacitatea mutagena a solutiei de nitrosamin purificata dupa adaugarea nitritilor ar putea ajuta la explicarea legaturii dovedite intre consumul de produse din carne conservate cu nitriti si cauza cancerelor de colon", indica studiul.

Profesorul Mirvish intelege sa mearga si mai departe si sa hraneasca soareci cu extrasul apos din hotdog concetrat in nitriti pentru a vedea daca acestia dezvolta cancere de colon.

"Daca vom arata ca metoda de fabricare a hotdogilor este periculoasa, poate se va schimba ceva", a afirmat profesorul.

American Meat Institute (AMI), care reprezinta companiile ce proceseaza circa 70% din carnea din SUA, a criticat rezultatele acestui studiu, care "nu reflecta in nici un caz realitatea fabricarii hotdogilor".

Organizatia denunta gradul ridicat de nitrit utilizat in solutia profesorului Mirvish, "mult mai mare decât in carnea tratata din zilele noastre".

"Acest studiu nu poate fi folosit pentru a pune in chestiune siguranta" acestor produse, a indicat presedintele AMI, James Hodges, intr-un comunicat.

ROMPRES

17 august 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre