Anemia prin lipsa de fier

/ / Modificat: 2005-01-31
Anemia prin lipsa de fier

Ce este?

Anemia se defineste printr-o scadere a hemoglobinei din sange sub o anumita valoare; 10 g/dl la femei si 12 g/dl la barbati.

Hemoglobina este principalul constituent al celulelor rosii (hematiilor), ea fiind cea care "leaga" oxigenul si-l transporta in tot organismul. Maduva rosie hematogena, situata in interiorul oaselor mari ale corpului (cum ar fi cele ale bazinului), este "uzina" unde se fabrica celulele rosii. Pentru a sintetiza hemoglobina, organismul are nevoie de fier. Cand acesta lipseste, "uzina" produce mai putine hematii si de o calitate mai proasta, lucru usor de observat in urma testelor.

In urma efectuarii unor studii s-a constatat ca mai mult de 50% din sugarii romani sunt anemici prin carenta de fier, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca o femeie din cinci sufera de anemie feripriva.

Cauzele anemiei prin carenta de fier se pot imparti in trei mari categorii:

-  aport insuficient de fier in alimentatie;

- o absorbtie deficitara la nivelul primei parti a intestinului subtire boala celiaca, boala Chron, rezectie chirurgicala);

- o sursa oculta sau cunoscuta de sangerare: hernie hiatala, consum exagerat de aspirina sau  alte antiinflamatoare nesteroidiene, ulcer gastric sau duodenal, polipi sangeranzi colorectali, hemoroizi, fibroame uterine, cancere de intestin, vezica urinara, uter.

Cine este predispus la anemie feripriva?

SUGARII  alimentati  exclusiv  la san mai mult de 5-6 luni;

FEMEILE care au sangerari menstruale abundente;

FEMEILE  insarcinate care au  o alimentatie saraca in fier si nu iau suplimente cu fier;

EXISTENTA unei surse de sangerare: hernie hiatala, ulcer, polipi colonici, cancer colorectal, cancer uterin; cancer de vezica urinara, hemoroizi, fibrom uterin etc.;

ALIMENTATIE saraca in fier: post prelungit, vegetarieni;

SUFERINTE digestive care impiedica absorbtia fierului; boala celiaca, boala Chron, rezectia chirurgicala a duodenului si ileonului.

Desi diagnosticul de anemie feripriva nu se pune numai pe aspectul clinic,exista totusi anumite semne clinice care indica o carenta de fier: crapaturi la colturile gurii, limba imflamata  si dureroasa, pielea mai uscata, unghiile mai friabile (se crapa usor). In cazul copiilor, semnele sunt mai vizibile, pentru ca au pofte "ciudate"; mananca praf de pe jos, mica de pe pereti, faina sau gheata.

Analize necesare

Medicul va recurge la o serie de teste de laborator:  initial o simpla hemograma ii va confirma sau infirma diagnosticul. In anemia feripriva celulele rosii sunt mai putine, mai mici si mai palide; hemoglobina inregistreaza valori mai mici decat normalul.

Ulterior, medicul va recurge si la alte investigatii pentru a identifica o posibila sursa de sangerare digestiva sau urinara. La inceput va testa prezenta in scaun sau in urina a hemoglobinei. Daca rezultatul este pozitiv, medicul va recomanda o noua serie de investigatii: endoscopia si colonoscopia.

La endoscopie, medicul va examina partea superioara a tubului digestiv cu un tubusor ce are in capat o camera video si o sursa de lumina. Colonoscopia foloseste un instrument similar, dar de aceasta data vor fi examinate rectul si colonul. Endoscopia si colonoscopia se pot face si cu anestezie.

Ce trebuie sa faceti!

Daca se dovedeste ca aportul insuficient de fier este cel care a produs anemia, este timpul sa va imbunatatiti alimentatia. Fierul din produsele animale este cel mai bun: carnea rosie (vita, porc, vanat), ficat, galbenus de ou.

Vitamina C (citrice, cartof, rosii) creste foarte mult absorbtia fierului. Fasolea, mazarea, zarzavaturile cu frunze foarte verzi (spanacul, salata) aduc si ele ceva fier, dar nici pe departe atat de mult si de usor absorbabil.

Ca desert, alege stafidele, nucile si semintele care sunt bogate in fier. Daca dupa o cura sustinuta de fier hemoglobina tot nu "urca", atunci sigur este vorba de o absorbtie proasta sau o sursa de sangerare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anemie copii Anemie feripriva

Articole recomandate

Citeste si despre