Anemia provoaca atac de cord la copii

/ / Modificat: 2007-11-07
Anemia provoaca atac de cord la copii





 

Un nou studiu arata ca anemia cauzata de deficienta de fier este de 10 ori mai frecventa la copiii mici care au suferit un atac de cord decat la cei care nu au avut un atac de cord, relateaza Reuters Health.

Se stie ca anemia cauzata de deficienta de fier apare la 8% din copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani. O deficienta de fier in dieta este cea mai frecventa cauza a acestui tip de anemie. Date din cadrul altor analize au sugerat ca exista o legatura intre anemia cauzata de deficienta de fier si atacul de cord.

Pentru a examina aceasta asociere mai in detaliu, cercetatorii au studiat incidenta anemiei cauzata de deficienta de fier la 143 de copii care au suferit un atac de cord. Copiii aveau o medie de varsta de 2 ani.

Anemia cauzata de deficienta de fier a fost definita de niveluri de hemoglobina mai mici de 110 grame pe litru, plus volume scazute de celule rosii si fier. 53% din copiii care au suferit un atac de cord sufereau de anemie cauzata de deficienta de fier.

Desi pacientii cu atac de cord aveau un nivel crescut de trombocite, componente ale sangelui care contribuie la coagularea sangelui, care ar putea cauza in sine atac de cord, se pare ca anemia cauzata de deficienta de fier este un factor de risc in cazul aparitiei atacului de cord.

Cercetatorii sunt de parere ca acest studiu ofera date care confirma nevoia de prevenire si detectare timpurie a anemiei cauzate de deficienta de fier la copiii mici.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

7 Noiembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre