Vitamina D in copilarie scade riscul de diabet

/ / Modificat: 2013-02-16
Vitamina D in copilarie scade riscul de diabet





 

Copiii care iau in copilarie suplimente de vitamina D au mult mai putine sanse de a dezvolta diabet de tipul 1 mai tarziu in viata, relateaza HealthDay News.

 




Cercetatorii au analizat datele obtinute in urma unui numar de 5 studii realizate anterior. Acestia au descoperit ca acei copiii carora le-au fost administrate supleimente de vitamina D aveau cu pana la 30% mai putine sanse de a dezvolta diabet de tipul 1, decat copiii care nu au primit suplimente de vitamina D.

Cercetarile au evidentiat ca cu cat dozele de suplimente de vitamina D sunt mai mari si regulate, cu atat scade riscul de diabet.

Diabetul de tipul 1, o boala autoimuna, se dezvolta atunci cand pancreasul este distrus de sistemul imunitar al corpului, un proces ce incepe din copilaria mica.

Incidenta diabetului de tipul 1 este in crestere cu aproximativ 3% pe an si se estimeaza ca noi cazuri de boala vor creste cu pana la 40%, calculat incepand cu anul 2000 si pana in anul 2010.

Exista dovezi ca nivelurile de vitamina D si expunerea la soare, care determina corpul sa produca vitamina D, influenteaza riscul de a dezvolta diferite tipuri de boli autoimune.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

25 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre