Terapia cu estrogen si testosteron creste riscul aparitiei cancerului de san


Rolul androgenilor in etiologia cancerul de san este necunoscut in prezent. Studiile epidemiologice sugereaza ca nivelul endogen de testosteron este asociat cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de san la femeile aflate la menopauza. Avand in vedere tendinta actuala de crestere a utilizarii terapiei hormonale continand androgeni, echipa de cercetatori a decis sa evalueze relatia dintre terapiile care folosesc estrogeni si testosteron si cancerul de san.

Acest studiu prospectiv (Nurses' Health Study) desfasurat intre 1978-2002 a evaluat riscul aparitiei cancerului de san asociat cu diferitele tipuri de terapii hormonale destinate femeilor aflate la menopauza, formule terapeutice care contineau si testosteron. Pe parcursul celor 24 de ani de urmarire din lotul de 1359323 de femei investigate, au fost identificate 4610 cazuri de cancer de san invaziv la femeile aflate la menopauza. Informatiile privind statusul de menopauza, utilizarea terapiilor hormonale si diagnosticul de cancer de san au fost actualizate la fiecare 2 ani prin intermediul chestionarelor aplicate femeilor din lot.


In categoria femeilor cu menopauza instalata in mod natural, riscul de aparitie a cancerului de san a fost de aproximativ 2,5 ori mai mare la femeile care utilizau terapie hormonala cu estrogen si testosteron comparativ cu cele care nu utilizau terapia hormonala.

Analiza rezultatelor a aratat ca riscul de aparitie a cancerul de san asociat cu utilizarea curenta a terapiei hormonale cu estrogen si testosteron a fost semnificativ crescut comparativ cu terapiile hormonale care utilizau doar estrogenul si doar cu putin mai mare fata de terapiile hormonale care utilizeaza estrogeni si progesteron. Femeile care foloseau terapie hormonala cu testosteron au avut o crestere cu 17,2 % a riscului de aparitie a cancerului de san cu fiecare an de utilizare a terapiei.

In concluzie, femeile care utilizau terapia hormonala cu estrogen si testosteron au avut o crestere semnificativa a riscului de aparitie a cancerului de san invaziv.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul