Progesteronul previne nasterea prematura

/ / Modificat: 2007-08-13
Progesteronul previne nasterea prematura

Hormonul progesteron poate ajuta la prevenirea nasterii premature la anumite femei, insa nu are acelasi efect pentru fiecare. Cercetatorii au realizat doua studii in acest sens, in urma carora a rezultat ca progesteronul nu poate ajuta la prevenirea nasterii premature in cazul sarcinii cu gemeni sau tripleti, insa le poate ajuta pe femeile insarcinate ce asteapta un singur copil.

Doctorul John Throrp de la Universitatea din Carolina de Nord spune ca nasterea prematura este foarte complexa si exista foarte multi factori implicati in declansarea acesteia.

Nasterea prematura este definita ca nasterea ce are loc inainte de saptamana a 37-a de sarcina. Dintre copiii nascuti in Statele Unite, 12% din acestia sunt nascuti prematur.

Cu cat copilul este nascut mai devreme de termen, cu atat exista un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate sau de dezvoltare.

In primul studiu realizat, s-a descoperit ca in 41,5% din copiii nascuti inainte de saptamana a 35-a de sarcina nu au supravietuit. Cercetatorii au descoperit un nou tratament placebo pentru prevenirea nasterii premature, insa acesta nu a dat rezultate decat la mamele care asteapta un singur copil.

In cel de-al doilea studiu, cercetatorii au comparat efectul progesteronului pe femeile cu cervix scurt. Conform doctorului Robert Welch, cervixul scurt se dezvolta la jumatatea perioadei de sarcina. Expertii nu cunosc inca cauza aparitiei acestui cervix si nici nu poate fi prevazut.

Exista diverse metode de a preveni nasterea prematura, insa nu toate sunt la fel de eficace. In cazul femeilor care au avut parte de o nastere prematura, studiile preliminare au aratat ca progesteronul poate reduce riscul de aparitie a acesteia, fara a afecta sanatatea fatului.

Laura Moise
Redactor Copilul.ro
13 August 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre