Pericolul toxinfectiilor alimentare

/ / Modificat: 2007-06-06
Pericolul toxinfectiilor alimentare

Deoarece în ultima perioada au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnavire din cauza toxiinfectiilor alimentare, în special în focare familiale, Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei respectarea regulilor de baza ale unui comportament de prevenire a îmbolnavirilor prin toxiinfectii alimentare sau alte boli cu transmitere digestiva si anume:


Deoarece în ultima perioada au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnavire din cauza toxiinfectiilor alimentare, în special în focare familiale, Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei respectarea regulilor de baza ale unui comportament de prevenire a îmbolnavirilor prin toxiinfectii alimentare sau alte boli cu transmitere digestiva si anume:

1. Evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate;

  • Asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4 – 80 C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare);

  • Consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reîncalzite sau pastrate la frigider;

  • In cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 700 C;

  • evitarea contactului între alimentele ne-preparate si cele preparate;

  • Spalarea atenta a recipientelor în care se realizeaza prepararea alimentelor, înainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei;

  • Spalarea repetata a mâinilor, nu numai dupa utilizarea toaletei si înainte de masa;

  • Intretinerea curateniei tuturor suprafetelor bucatariei (paviment, mese de lucru);

  • Evitarea prepararii alimentelor de catre persoane care prezinta vreo leziune sau infectie (panaritiu) la nivelul mâinilor/degetelor - în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril care sa izoleze complet leziunea/infectia de exterior;

  • Spalarea atenta a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor înainte de consumarea lor;

  • Pastrarea în conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor;

  •   Asigurarea conditiilor necesare evitarii oricarui contact între alimentele destinate consumului si insecte sau animale;

  • Folosirea doar a surselor de apa potabila pentru preparea alimentelor si consumul uman - o atentie deosebita trebuie acordata apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;

  • Fierberea apei este obligatorie, în cazul în care exista indoieli asupra calitatii surselor de apa potabile ce sunt folosite pentru consumul uman si prepararea alimentelor;

  • Evitarea consumarii alimentelor vândute pe strada, precum înghetata, prajituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc. ;

  • Fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.

    6 iunie 2007


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre