Medicamente interzise in sarcina

/ / Modificat: 2016-09-01
Medicamente interzise in sarcina

Medicamentele interzise in sarcina sunt numeroase si din aceasta categorie fac parte in special antibioticele si antiinflamatoarele. Acestea pot cauza malformatii congenitale grave la nou-nascuti. Mai simplu pentru medici si gravide este de aflat care sunt pastilele permise in sarcina, decat lista celor interzise. Totusi, iata cateva medicamente pe care trebuie sa le eviti cu orice pret in sarcina!

Unele medicamente pot pune in pericol sanatatea si viata fatului. Multi medici sfatuiesc gravidele sa stea departe de medicamente in special in primul trimestru de sarcina. Este cea mai sensibila si riscanta perioada a sarcinii.

Exista atat medicamente, dar mai ales substante chimice folosite in multe medicamente care pot pune in pericol sarcina. Important este de stiut ca niciun medicament nu este sigur 100% in sarcina. In plus, unele dintre ele pot fi administrate in siguranta intr-o anumita perioada a sarcinii, iar in alta se pot dovedi periculoase.

Totusi, exista indicatii clare ca anumite antibiotice sunt nocive si au efecte periculoase in sarcina. Printre cele mai grave sunt efectele teratogene, adica anomaliile congenitale la fat. Printre acestea se numara:

- tetraciclinele;

- streptomicinele;

- kanamicinele.

Si unele antiinflamatoare pot fi periculoase, ca de exemplu indometacinul si uneori chiar si ibuprofenul trebuie evitat. Medicii recomanda evitarea aspirinei si a medicamentelor care contin salicilati. Printre alte medicamente si substante chimice care trebuie administrate cu mare precautie (de preferat este sa fie evitate) se numara:

- sudafedul;

- prochlorperazina (Compazinul);

- ciprofloxina (Cipro);

- fluconazolul (Diflucan).

Medicamentele care contin alcool, fenitoina (Dilantin) si litiu (cele folosite in depresie maniacala) sunt extrem de periculoase pentru sarcina. Si medicatia folosita la chimioterapie intra in aceasta categorie. Totusi, acolo unde este nevoie se pot administra, dar cu riscurile de rigoare si cu supraveghere medicala obligatorie.

Printre medicatiile care nu trebuie administrate sub nicio forma gravidelor, pentru ca provoaca tulburari ale nasterii si complicatii se numara medicamentele:

- pentru tratarea psoriazisului (Tegison sau Soriatane);

- pentru tratarea acneei (Accutane);

- cele pentru tratamentul afectiunilor pielii;

- talidomida si dietilstilbestrol (pentru prevenirea avortului);

- anticonvulsivele (carbamazepina, fenitoina, valproatul);

- pentru tratarea problemelor de presiune arteriala (betablocantele, inhibatorii ACE-enzima de conversie a angiotensinei);

- pentru tratarea problemelor de tiroida (iodul radioactiv, cele pentru reducerea gusei etc.)

Anticoagulantele sunt o alta categorie de medicamente complet interzisa in sarcina. Printre ele se numara heparina sau warfarina.

Exista o sumedenie de medicamente si substante chimice periculoase pentru sarcina. Cel mai indicat este sa ceri intotdeauna sfatul medicului inainte de a lua un medicament si sa te informezi atent cu privire la efectele secundare asupra sarcinii. In timp ce unele sunt complet interzise, altele pot fi administrate in anumite conditii. De aceea, avizul medical este esential.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medicamente interzise sarcina Medicamente permise sarcina Medicamente sarcina Complicatii sarcina Anomalii congenitale Pericole sarcina Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre