Limbajul bebelusilor, incetinit de mass-media

/ / Modificat: 2007-11-09
Limbajul bebelusilor, incetinit de mass-media





 

Se pare ca DVD-urile si casetele pentru copii nu aduc nici un avantaj in ciuda faptului ca pe piata se sustine contrariul. In cadrul unui studiu care a inclus copii cu varste cuprinse intre 8 si 16 luni, cercetatorii au descoperit ca vizionarea DVD-urilor si casetelor pentru copii pot chiar sa intarzie dezvoltarea limbajului, relateaza Reuters Health.

Specialistii ii sfatuiesc pe parinti sa aiba conversatii frecvente cu copiii lor incepand de la nastere si continuand pana la varsta de cel putin 3 ani.

Cercetatorii au intervievat 1.008 parinti cu copii cu varste cuprinse intre 2 si 24 de luni despre dezvoltarea limbajului copiilor lor si despre felul in care copiii lor isi petrec timpul, inclusiv tipurile de media la care sunt expusi.

Rezultatele au aratat ca limbajul bebelusilor intre 8 si 16 luni este subdezvoltat din cauza ca acesti copii vizioneaza DVD-uri si casete. Mai exact, fiecare ora pe zi de vizionare a fost asociata cu un declin de 17 puncte la un test care masoara dezvoltarea limbajului.

Specialistii au mai descoperit ca acei parinti care le citesc sau le spun povesti copiilor cel putin o data pe zi, cresc punctajul copiilor la aceste teste de limbaj. Se pare ca perioada in care filmulete pentru copii ii afecteaza pe bebelusi cel mai mult se situeaza intre 8 si 16 luni. La copii cu varste cuprinse intre 17 si 24 de luni nu s-a observat nici o legatura intre tipul de mass-media si dezvoltarea limbajului.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

9 Noiembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre