Hipertensiunea nu este determinata de consumul excesiv de cafea

/ / Modificat: 2007-03-22
Hipertensiunea nu este determinata de consumul excesiv de cafea





 

Un nou studiu spune ca persoanele sanatoase, iubitoare de cafea o pot savura in continuare linistiti, in ceea ce priveste tensiunea arteriala, deoarece cofeina din cafea si alte alimente pot cauza pe termen scurt o crestere a tensiunii arteriale. Astfel, existau ingrijorari cum ca in timp aceasta ar duce pe termen lung la cresterea presiunii arteriale, insa studii cu privire la acest caz au ajuns la alte rezultate.

In noul studiu, publicat de Jurnalul American de Nutritie, cercetatorii au descoperit femei sanatoase care beau pana la 6 cani de cafea pe zi, ce nu sunt expuse mai mult la cresterea tensiunii arteriale fata de cele nebautoare.

Pe de alta parte, femei care beau ocazional sau pana la moderat (intre 0-3 cani de cafea pe zi) prezinta un risc mare de a avea o crestere a tensiunii arteriale, mult mai mare decat cele nebautoare sau cele care beau foarte mult.

In cazul barbatilor, riscul de crestere a tensiunii arteriale nu a scazut, dar nici nu a crescut in functie de cantitatea de cafea bauta pe zi. In orice caz, barbati nebautori de cafea prezinta intr-adevar un risc minim fata de cei bautori.

Unul din cercetatori precizeaza: "Tinand cont de rezultatele studiului, incluzand si studiile ce sugereaza beneficii aduse sanatatii precum riscul mai mic de a avea diabet – se pare ca nu exista motive pentru a-i ingrijora pe cei bautori de cafea."

Cercetarile initiale provin de acum 11 ani cand 6.400 de barbati si femei cu varste de pana la 40 de ani au participat la un chestionar privind dieta lor, incluzand si bautul cafelei, programul zilnic, educatia si istoria medicala.

In urmatorii 11 ani, cercetatorii au descoperit ca bautorii de cafea (0-3 cani de cafea/zi) sunt mult mai predispusi la cresterea tensiunii arteriale decat cei nebautori sau cei care beau foarte multa cafea zilnic.

Un motiv probabil, conform echipei care a realizat noul studiu, este ca persoanele care beau cafea in fiecare zi au devenit tolerante la cresterea tensiunii arteriale datorate cofeinei, pe cand cei care beau mai putina, sunt mult mai sensibili.

Chiar daca, cofeina duce la cresterea tensiunii arteriale la anumite persoane, studiile au esuat sa demonstreze ca intr-adevar aceasta reprezinta un risc de a prezenta o afectiune a inimii la persoanele sanatoase.

Studiul se concentreaza pe adultii sanatosi, iar concluziile acestuia nu se adreseaza si persoanelor cu tensiune arteriala mare sau cu boli de inima.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

22 martie 2007


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre