Creierul bebelusilor de trei luni este organizat deja pentru limbaj


Creierul bebelusilor de trei luni este organizat deja pentru limbaj, cu mecanisme complexe asemanatoare celor ale adultilor, în conditiile în care acestia mai au înca nevoie de mai multe luni înainte de a începe sa vorbeasca, potrivit unui studiu recent, relateaza AFP.

Gratie tehnicilor de imagistica prin rezonanta magnetica, care permite vizualizarea pe ecran a zonelor creierului activate de un stimul (sunet sau imagine, de exemplu), o echipa de cercetatori francezi a identificat acest circuit neuronal la zece bebelusi, fete si baieti.

Ei i-au pus pe bebelusi, cu vârste cuprinse între 11 si 17 saptamâni, sa asculte o fraza simpla de doua secunde în limba lor materna, a explicat responsabilul studiului, Ghislaine Dehaene-Lambertz, într-un articol publicat în editia electronica a Proceedings of the National Academy of Sciences.Aceasta fraza a declansat activarea în cascada a regiunilor temporale si frontale, dovada a unei organizari complexe identice cu cea a adultilor care se bazeaza pe schimburile dintre zonele de întelegere si productie verbala.

Spre surprinderea cercetatorilor de la INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale), activitatea acestei ultime regiuni, numita "zona Broca", a fost accentuata de repetarea frazei.

Acest fenomen indica o "implicare precoce" a acestei regiuni în memorizarea verbala, atunci când bebelusii sunt înca departe de a vorbi, apreciaza cercetatorii.

ROMPRES  

8 Septembrie 200 6Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul