Cafeaua poate duce la pierderea sarcinii

/ / Modificat: 2008-01-21
Cafeaua poate duce la pierderea sarcinii





 




Pana acum expertii credeau ca 1-2 cesti de cafea pe zi nu implica nici un risc in timpul sarcinii, dar un nou studiu arata ca pana si o cantitate modesta de cafeina ar putea dubla riscul unei femei de a pierde sarcina, relateaza MSNBC News.

Studii anterioare au asociat cafeina cu un risc marit de pierdere a sarcinii, dar cercetatorii s-au concentrat pe doze mai mari. Se pare ca greata si vomitatul de dimineata, cauzate de un nivel ridicat de hormoni, sunt in general un semn ca riscul de pierdere a sarcinii este redus – si pot impiedica de asemenea consumul de cafea si alte bauturi care contin cafeina.

Pentru a rezolva aceasta dilema, Dr. De-Kun Li, un cercetator de la Kaiser Permanente din Oakland, California, a condus unul dintre primele studii care au luat in considerare greata de dimineata. Concluzia a fost ca un consum de 200 de miligrame de cafeina – cantitatea din 2 cesti de cafea – creste semnificativ riscul depierdere a sarcinii.

Nu are importanta ce fel de bautura este consumata atat timp cat aceasta contine cafeina. Un lucru care ar trebui sa fie luat in considerare este ca o ceasca de cafea poate contine cantitati variabile de cafeina in functie de modul in care este pregatita si de asemenea faptul ca unele marci contin mai multe chimicale care produc dependenta decat altele.

In cadrul studiului publicat in American Journal of Obstetrics and Gynecology, echipa doctorului Li a intervievat 1.063 de femei care au ramas insarcinate intre 1996 si 1998 cu privire la consumul de cafeina. In timp ce 164 de femei au baut 200 mg de cafeina sau mai multa zilnic, 635 au consumat cafeina, dar intr-o cantitate mai mica de 200 mg. Celelalte 264 de femei au declarat ca nu au consumat cafeina deloc.

Per total, 172 de femei au suferit o pierdere de sarcina. Acest risc de pierdere a sarcinii a fost de doua ori mai mare la femeile care au consumat 200 mg de cafeina sau mai mult, iar 25% dintre ele au suferit o pierdere de sarcina in comparatie cu 12% dintre femeile care nu au consumat cafeina.

Echipa de cercetatori a analizat si felul in care greata de dimineata influenteaza rezultatele. Se pare ca riscul de pierdere a sarcinii ramane la fel de ridicat la femeile care consuma mai mult de 200 mg de cafeina pe zi. In plus, acest risc s-a mentinut ridicat chiar si dupa ce specialistii au luat in considerare alti factori care ar putea cauza pierderea de sarcina cum ar fi varsta, o pierderea de sarcina anterioara, fumatul si consumul de alcool.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

21 Ianuarie 2008



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre