Bebelusii expusi la chimicale din produsele de ingrijire
 

Un studiu recent arata ca bebelusii sunt expusi la chimicale din produsele de ingrijire, care pot duce la probleme de sanatatea reproducerii.

 
Chimicalele regasite in produsele de ingrijirea bebelusului, numite phtalate, se gasesc in compozitia multor produse obisnuite, inclusv in produse cosmetice, jucarii si sunt folosite pentru a stabiliza aromele si pentru a da flexibilitate produselor din plastic.

In cadrul acestui studiu, chimicalele au fost descoperite in urina bebelusilor care au fost spalati cu sampon, pudrati sau dati cu lotiuni destinate pentru ingrijirea bebelusilor.


Studiile realizate pe animale sugereaza ca phtalatele pot provoca defecte ale aparatului repoducator la fete si baieti in perioada de pubertate.

Din pacate lipseste un studiu riguros al efectelor pe care phtalatele le au asupra oamenilor. Acest studiu nu ofera dovezi clare ca phtalatele descoperite in urina bebelusilor sunt daunataore.

Totusi medicii specialisti avertizeaza ca aceste produse pot exista in cosmeticele destinate ingrijirii bebelusilor si pot afectea sanatatea bebelusului.

Un studiu recent, care urmeaza sa fie publicat, a fost realizat pe un lot de 163 de bebelusi cu varste cuprinse intre 2 si 28 de luni. Cercetatorii au masurat nivelul de phtalate din urina bebelusilor si de asemenea, au chestionat mamele despre produsele pentru ingrijirea bebelusilor foloste in ultimele 24 de ore (lotiuni, creme, pudre si servetele).

Toate mostrele de urina colectate de la bebelusi prezentau cel putin o chimicala de tip phtalate. Cele mai mari niveluri de phtalate au fost inregistrate la sampoane, lotiuni si pudre, la bebelusii de pana la 8 luni.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

05 Februarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul