Atentie! Virozele au inceput sa-i doboare pe cei mici. Cum ii protejezi?

/ / Modificat: 2019-09-19
Atentie! Virozele au inceput sa-i doboare pe cei mici. Cum ii protejezi?

Trecerea brusca de la temperaturile caniculare la cele reci, vantul si vremea ploioasa favorizeaza aparitia virozelor si a racelilor. Sistemul imunitar este dat peste cap, iar cei mai afectati sunt copiii, mai ales cei care merg in colectvitate, la scoala si gradinita.

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit pe pagina sa de Facebook despre cum sa ii protejezi pe cei mici de aceste viroze.

4 metode simple:

1. Evitati contactul cu persoanele bolnave: evitati aglomeratiile (mijloace de transport in comun, spatii publice) unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati, mai ales scolare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceti copilul in colectivitate daca prezinta febra, frison, tuse, secretii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei intr-o camera separata, luminoasa, aerisita, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.

Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.

3. Evitati stresul termic: imbracaminte adecvata, consumul de lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine.

4. Respectati un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, respectarea programului de odihna.

E bine de stiut:

1. Cei mai expusi sunt cei care merg in colectivitati (scoli, crese, gradinite).

2. Transmiterea infectiilor sezoniere se face cu mare usurinta de la o persoana la alta.

3. Fie pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate.

4. O alta categorie vulnerabila sunt sugarii de peste 6 luni (ce pierd imunitatea transmisa de la mama) si copiii sub 5 ani.

5. Laringita poate avea o evolutie fulminanta.

6. Copilul prezinta o tuse caracteristica, seaca si chinuitoare, se sufoca si nu poate vorbi.

7. Simptomatologia se agraveaza adesea pe durata noptii.

8. Aceste situatii impun prezentarea de urgenta la spital.

9. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor.

10. Evitati automedicatia. Antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta ci si potential periculoasa pentru ca duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viroze colectivitate Viroze copii Protectie microbi copii

Articole recomandate

Citeste si despre