Zonele din Romania unde se nasc cei mai putini copii. Natalitatea a scazut alarmant

/ / Modificat: 2022-12-29
Zonele din Romania unde se nasc cei mai putini copii. Natalitatea a scazut alarmant

Intreaga Europa se confrunta cu o scadere semnificativa a ratei natalitatii in ultimii ani, insa in Romania se poate vorbi despre zone intregi in care abia se mai naste un copil la mia de locuitori. Dupa ce anul trecut a fost atins un record negativ pentru ultimul secol, Institutul National de Statistica aduce acum inca o veste proasta. La nivelul anului trecut, majoritatea judetelor din tara noastra au resimtit o scadere cu cel putin 10 nasteri la mia de locuitori.

Zonele in care s-au nascut cei mai putini copii anul trecut sunt reprezentate de judetele Mures si Arges. Potrivit datelor furnizate de INS, acolo s-a inregistrat o singura nastere la mia de locuitori.

Cele mai multe nasteri au fost inregistrare in 1967, cand au fost adusi pe lume peste 527.000 de copii. Cifra a tot fluctuat, insa in 1990 a fost inregistrata o scadere brusca, dupa care n-au fost inregistrate cresteri semnificative.

Anul trecut, Institutul National de Statistica a inregistrat cele mai putine nasteri din ultimii 100 ani. Cei mai putini copii s-au nascut in Tulcea, Mehedinti si Caras Severin, sub 2.000 in fiecare dintre cele 3 judete, iar cei mai multi nou nascuti s-au inregistrat in Iasi, Suceava si municipiul Bucuresti.

Specialistii in politici sociale invoca mai multe motive pentru care natalitatea scade atat in Romania, cat si la nivelul Europei. Pandemia, criza financiara si lipsa politicilor care sa incurajeze familiile tinere sa aiba copii sunt cei mai importanti factori. La nivel national, in primele 5 luni din acest an s-au nascut doar 64.599 de copii, cu aproape 13.000 mai putini decat in acelasi interval din 2021. Situatia este cu atat mai alarmanta cu cat 2021 fusese anul cu cele mai putine nasteri din ultimul secol. In 2022, cifra a scazut cu aproximativ 20 de procente.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Natalitate romania

Articole recomandate

Citeste si despre