Vesti bune pentru viitorii tatici. Durata concediului paternal ar putea fi prelungita

/ / Modificat: 2022-07-11
Vesti bune pentru viitorii tatici. Durata concediului paternal ar putea fi prelungita

Vesti bune pentru viitori tatici. Conform unei ordonanţe de urgenţă, durata concediului paternal ar putea fi prelungita pana la 10 zile lucratoare, fata de 5, asa cum este in prezent. Daca OUG va fi adoptată, aceasta va intra în vigoare începând cu 1 august 2022.

De concediu parternal vor beneficia si tații care sunt aleși în funcțiile pe care le ocupă și care lucrează în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești, precum și cei care dețin o funcție de demnitate publică ori sunt funcționari parlamentari.

De asemenea, tatii care lucreaza in domeniul militar vor beneficia de permise de 10 zile, în loc de şapte cum este în prezent.

Taticuu care au absolvit cursul de puericultură vor beneficia de majorarea cu 10 zile lucrătoare a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut, și nu a unuia singur, cum este reglementat în prezent. 

Angajatorii nu ii pot concedia pe prospetii tatici, iar plata drepturilor de concediu paternal va fi făcută, ca și până acum, de către angajator și va fi egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Angajatorii care nu respecta legea pot fi sanctionati cu o amendă cuprinsă între 4.000 lei la 8.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre