Vaccinarea copiilor din Romania, intarziata din cauza lipsei de fonduri de la buget! Cand vor fi disponibile primele doze

/ / Modificat: 2022-01-04
Vaccinarea copiilor din Romania, intarziata din cauza lipsei de fonduri de la buget! Cand vor fi disponibile primele doze

Vaccinarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani din Romania, impotriva Covid-19 trebuia sa inceapa deja. Cu toate acestea, lipsa de fonduri de la buget a dus la intarzierea vaccinarii, potrivit Ministerului Sanatatii.

Intr-un interviu acordat pentru C4Media.ro, ministrul Sanatatii a anuntat ca primele 100.000 doze vor ajunge in Romania in cursul acestei luni. Acesta a mai dat asigurari ca contractul de achizitie pentru pentru vaccinul Pfizer, destinat copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani, este in curs de semnare. Totodata, Ministerul Sanatatii lucreaza la definitivarea materialelor informative adresate parintilor.

"In aceasta perioada se semneaza contractul de achizitie cu producatorul vaccinului destinat imunizarii copiilor din grupa de varsta 5 -11 ani, avand in vedere ca anul trecut nu a existat prevedere bugetara.

Prima transa de aprox. 100 000 doze va fi livrata in luna ianuarie a.c, urmand ca, in functie de consum  si solicitarile parintilor sa fie dimensionate si  livrate celelalte transe.

Specialistii Ministerului Sanatatii lucreaza la definitivarea materialelor de informare necesare parintilor", se arata in raspunsul ministerului Sanatatii catre G4Media.ro.

EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) a aprobat spre utilizare in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani, vaccinul Comirnaty (vaccinul produs de Pfizer/BioNTech). Doza administrata copiilor cu vasta cuprinsa intre 5 si 12 ani, va fi mai mica decat dea pentru persoanele de peste 12 ani, mai exact doar 10 µg comparativ cu 30 µg. Rapelul va fi administrat la un interval de 21 de zile. 

Tarile Europene au inceput deja imunizarea copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani. Romania se afla, din nou, in coada clasamentului in ceea ce priveste vaccinarea populatiei eligibile.

FOTO: pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre